Су-30 против Rafale


Су-30 против RafaleВоенният експерт Михаил Тимошенко сравнява бойните възможности на руския изтребител Су-30 и френския Rafale, които встъпиха в задочен двубой в Индия. По мнението на руския експерт Rafale е добър самолет, но „не му е по силите” да „воюва” срещу СУ-30 МКИ.

«Rafale е последният европейски самолет, който Европа е направила без американско участие.Той е конструиран като многоцелеви – да изпълнява задачи по въздушни и земни цели. Има и палубна модификация, но те често аварират”, пише експертът.
По мнението на ТимошенкоСу-30МКИ е създаден за завоюване на превъзходство във въздуха. Максималната далечина на полета на Су-30МКИ е 4000 км, а на Rafale около 2000 – параметър, който е особено важен за обширна страна като Индия.

Според откритите източници на информация френският изтребител може да носи голям боен товар, но това е спорно. „Бойният товар на Rafale е 9.5 тона, а на Су-35 – ‘традиционно’ 8 тона, но това е различно от бойната ефективност.

 

Су-30МКИ има голям арсенал от ракети, включително и ракети-убийци на самолети AWACS с далечина на действие 400 км. Най-далекобойната ракета „въздух-въздух” на френският изтребител действа до 150 км”.

 

Така, според руския експерт, в открит въздушен бой Rafale няма никакви шансове, тъй като ще бъде свален от голяма дистанция.

По-рано индийски медии съобщиха, че Индия може да се откаже от закупуване на френския Rafale, който спечели конкурса за нов среден многоцелеви изтребител през 2012 г. и вместо него да придобие още руски Су-30МКИ.

 

Част от причините за това са нарасналата стойност на договора и нежеланието на Франция да предаде на Индия ключови технологии.

Су-30 против Rafale

 

Източник: http://pan.bg

Posted on 15.01.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: