Положението в Донбас е отново близко до война


Положението в Донбас е отново близко до война

© Архивно фото: РИА Новости/Евгени Биятов

Москва настоява за обективно разследване на обстрелването на пътническия автобус в Донбас и привличане към отговорност на виновните.

На 13 януари Съветът за сигурност на ООН осъди това престъпление. Нито Киев, нито опълченците в Донбас не признават вината си. Атаката срещу автобуса стана на територията на Донбас, контролирана от украинската армия. Киев, както и Държавният департамент на САЩ, избързаха да обвинят в това опълченците.

Междувременно, не е ясно, с какво оръжие са стреляли по колата. Киев смята, че това е системата „Град“. Наистина, само с такова оръжие опълченците са могли да стрелят по това място.

Но характерът на разрушенията, както се вижда от фото и видео кадрите, свидетелства, че са стреляли с картечница. А най-близките позиции на опълченците се намират на 50 километра, така че ако това е картечница, опълченците нямат отношение.

Москва иска разследване, защото всичко това много прилича на провокация. В момент, когато световната общност обсъжда пътищата за мирно уреждане, а министрите на външните работи подготвят среща на президентите на Украйна, Русия, Германия и Франция, положението в Донбас се изостря, казва политологът Виктор Кувадин:

– От края на миналата година се предприемат активни усилия, по-специално от ръководството на Европейския съюз и „нормандската четворка“, за намиране на политическо решение.

Но в Украйна и чужбина има влиятелни сили, които не са заинтересовани от това и се надяват да решат положението в своя полза по военен начин. Сега ситуацията се изостря. Създадени са предпоставки за преминаване към мащабен конфликт.

Изглежда кризата върви към своята кулминация. През близките дни тя ще настъпи в една или друга форма – или ще видим втори етап на военните действия, или на масата за преговори ще седнат противоборстващите страни.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заявява, че е привърженик на мирното уреждане, но в същото време разказва в ефира на телевизията, че по време на примирието Киев е увеличил военната си групировка в източната част на страната, че армията е получила стотици единици техника и оръжия.

Освен това, сега в Украйна се подготвя четвъртата вълна на мобилизацията. Призовават се не само мъже на възраст от 25 до 60 години, но и жени. Министърът на обраната на Украйна съобщава, че мобилизираните запасняци ще се изпращат в зоната на конфликта.

Москва е разтревожена от военната активност на Киев. Министърът на външните работи Сергей Лавров тези дни открито предупреди европейските си колеги, че, съгласно някои данни, украинските силови структури в близко бъдеще готвят пореден опит за силово уреждане на проблема.

На Запад към предупрежденията на Русия се отнесоха без необходимото внимание. И буквално след това в Донбас беше обстрелян автобус с мирни жители – 12 души загинаха, 17 са ранени.

А срещата на „нормандската четворка“ по украинското уреждане е отложена за неопределен срок.

 

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 15.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: