Проектът за добив на шистов газ в България сега е по-скоро вреден за страната


Проектът за добив на шистов газ в България сега е по-скоро вреден за страната

© Архивно фото: Flickr.com/JustinWoolford/cc-by-nc-sa 3.0

В перспектива след 10-15 години България ще може да започне добив на шистов газ при наличието на технологии, не разрушаващи околната среда, каза на пресконференция в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Според него, обаче, засега текущото правителство не планира отмяна на забраната върху добива на този природен ресурс. Технологията на добива предвижда напомпване в пластовете под голямо налягане на значителни обеми химически реагенти.

В резултат възниква опасност от разрушаване на земната повърхност и замърсяване на подпочвените води, каза в интервю за наш кореспондент българският специалист и депутат на Народното събрание от БСП Таско Ерменков.

Той е сигурен, че на този етап, имайки предвид днешните възможности на страната, проектът е по-скоро вреден за България, отколкото полезен. Освен това, засега не е ясно с какви ресурси шистов газ разполага страната, изтъква Таско Ерменков:

България не изразява намерение да сваля мораториума, но определени кръгове в страната го искат. Мнозинството от населението е против добива по начина, по който той може да стане у нас. Всъщност, забраната беше приета от парламента през 2012 година след протести на населението, което не искаше да губи Добруджа. Точно там се намираха разработките.

Спецификата на проучвания се отразява разрушително върху съответната територия и се влошава качеството на водата. Ако в бъдещето технологиите се променят, само тогава ще може да се говори за пълноценен добив на шистовия газ в България.

Самият добив не е толкова елементарен. Инсталациите трябва да се променят приблизително веднъж да три и половина години.

По принцип, добив на шистов газ би могъл да стане алтернативен за България, но първо, ние не знаем за количествата му в находищата и второ, отново подчертавам за екологическия риск. И за момента мисля, че този проект е повече вреден, отколкото нужен.

А за американския вариант на доставките оттам мога да кажа, че това е нереално скъп проект, който не е изгоден на никой, освен самата Америка. Това е опит за саботиране на европейската икономика и внушаване, че руският газ не е изгоден за нас. Но и зависимостта на Русия от изнасянето на енергоресурси най-ясно проличава от цените на тях.

Тук е най-важното да се прави политиката на взаимната зависимост, – резюмира накрая Таско Ерменков.

Ще напомним, че миналата година Еврокомисията беше публикувала препоръки по техниката за добив на шистов газ, задължителни за всички членки на Европейския съюз.

Там се сочеше, преди всичко, че съгласно технологията следва да се изключва попадане на замърсяващи вещества в подпочвените води. Оборудването на добив следва да е конструирано по такъв начин, че да се избягва изтичане на повърхността и попадане в почвата и въздуха.

А оценките на възможното влияние върху околната среда следва да се осъществяват максимално прозрачно.

В различни страни по тези проекти се изказват и различни мнения. Например, в края на ноември 2014 година Германия съобщи, че няма изцяло да забранява съществуващите технологии, макар че за силата на германската партия на „зелените“ не е чувал само глухият.

Алжирците, напротив, много се тревожат, че тяхното правителство е разрешило добива, и дълго митингуват, чакайки ответна реакция.

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 14.01.2015, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: