Опитите на НАТО да упражни силата си срещу Русия са лишени от смисъл


Опитите на НАТО да упражни силата си срещу Русия са лишени от смисълОпитите на НАТО да упражни силата си срещу Русия са абсолютно лишени от смисъл. Това заяви в интервю за вестник „Комерсант“ постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

„Убедени сме, че общата задача на всички европейци трябва да стане недопускането на по-нататъшното отслабване на сигурността в Евроатлантика“, каза дипломатът.

„Принципите, които Русия се стремеше да утвърди през последните години – абсолютна сигурност, отказ от укрепване на собствената сигурност за сметка на сигурността на другите, невмешателството във вътрешните дела – формират единствената реална алтернатива спрямо подхода на конфронтация и по-нататъшната деградация на ситуацията“.

„Още веднъж отбелязвам – от алианса са длъжни да разберат, че използването на сила срещу Русия е безплодно занятие. И не трябва да се чудят на крачките за обезпечаване на сигурността на Русия, които ние може да предприемем“, подчерта Грушко.

Усилената конфигурация на силите на алианса ще бъде отчетена от Русия

Новата усилена конфигурация на силите на НАТО ще бъде отчетена във военното планиране на Русия, заяви постоянният представител.

„От НАТО не могат да разберат, че новата усилена конфигурация на силите на алианса ще бъде отчетена в нашето военно планиране, и Русия ще вземе необходимите мери, за да  може надеждно да обезпечи защитата си от каквито и да е заплахи“, подчерта той.

По негови думи, приетият в Уелс „пакет мерки по укрепване на „източния фланг“ и в цяло завръщането на НАТО към изначалната функция на защита от „голям противник“ ще има и дълговременни политически последствия“.

„Разбираемо е, че реализацията на тези решения постоянно ще изисква съответните идеологически действия и демонизирането на противника“, заяви Грушко.

„ И ние вече, за съжаление, виждаме, че се намират всякакви поводи Русия да бъде обвинявана за „агресивните си намерения“, които имат целта да намаляват сигурността“.

„Няма да гадая колко дълго ще успеят да поддържат в очите на западното общество „тази глупост“, но размахът на пропагандистката кампания в западните медии вече минава всякакви граници на здравата мисъл“, каза представителят.

„Историята с търсенето на подводница край бреговете на Швеция и подетият от Запада слух за активност на руските военновъздушни сили в Балтика показват, че всички средства са добри за поддържане на антируската истерия“, подчерта Грушко.

Грушко за връщането към логиката на Студената война

Представителят на Русия в НАТО също така оцени като опит да се върнат нещата към логиката на Студената война заявлението, че „печелейки“ от присъединяването на Крим, Русия в същото време е загубила, защото в резултат на това Северноатлантическият алианс е придвижил военната си инфраструктура още по на изток.

„Много хора на Запад се опитват да наложат именно тази гледна точка, за да възложат на нас вината за събитията в Украйна и да оправдаят собствените си неправомерни действия по отношение на Русия. Подобни оценки са в духа на „съперничеството“ и ни връщат към логиката на Студената война“, продължи Грушко.

„Още веднъж подчертавам, че НАТО няма и никога не е имала причини да придвижва инфраструктурата си на изток, но след разрушителните интервенции на Балканите, в Ирак и Либия, и в Афганистан, му трябваше повод“.

При това, както посочи руския дипломат, поведението на източноевропейските членове на алианса, които призовават да бъдат разположени войски на САЩ и съюзниците на техните територии, както бе решено на срещата в Уелс, свидетелства, че „плановете за подсилване на „източния фланг“ отдавна са излезли от контекста на събитията в Украйна“.

За придвижването на НАТО към руските граници

Намеренията на НАТО да придвижи своята военна инфраструктура към границите на Русия е пряк път към ескалиране на напрежението, каза Грушко.

Постоянният представител поясни, че съдейки по това как на практика се изпълняват решенията от септемврийската среща в Уелс, „от НАТО имат намерение да продължат да засилват оперативната готовност на силите си и да придвижват своята инфраструктура към нашите граници“.

„Освен това НАТО със собствените си действия увеличава риска от военни инциденти и отслабва сигурността, включително и в тези държави, които по-силно от другите тръбяха за военна заплаха от страна на Русия и искаха допълнителна защита чрез разполагането на съюзнически сили на техните територии“, добави той.

Самолети с „двойно предназначение“ в небето над Балтика: реакцията на Москва

Приближаването на ядрената инфраструктура на НАТО до руските граници не се наблюдава, но от Москва са обезпокоени от факта, че в патрулирането на въздушното пространство над Балтика са задействани самолети с „двойно предназначение“.

В пресата се появиха съобщения за участие на два полски изтребители F-16 в провеждащите се понастоящем ежегодни учения на НАТО по нанасянето на ядрени удари Steadfast Noon-2014.

„Нееднократно подчертахме ,че практиката за съвместни ядрени мисии на страните-членки на НАТО не съответства на Договора за неразпространение на ядрено оръжие“, каза Грушко.

Взаимодействието на Русия и НАТО

НАТО едва ли ще успее да противодейства на съвременните заплахи без взаимодействие с Русия, но картите са в ръцете на алианса, отговори Грушко.

Дипломатът отбеляза, че Русия не се е отказала от диалога с алианса. „Не сме вземали ние решението за спиране на проектите по практическото сътрудничество в Съвета Русия-НАТО (СРН)“, добави той.

Грушко подчерта, че от Москва „са се придържали твърдо към позицията, че истинско сътрудничество е възможно само на равноправност и на основата на взаимното уважение“.

„При това ние директно говорихме за това, че не приемаме политиката на разширяване на НАТО и придвижването на неговата военна инфраструктура към нашите граници, както и че пренебрегването на нормите на международното право е неприемливо“, напомни той.

„Спирайки взаимодействието с Русия, алиансът отслабва потенциала на международните усилия за борба с тероризма, пиратството, разпространението на оръжия за масово унищожение, наркотрафика, регионалната нестабилност“, подчерта дипломатът. Затова и казах, че картите сега са в ръцете на НАТО“.

Що се отнася до сегашното състояние на отношенията с НАТО, дипломатът отбеляза, че „очакванията за конфронтация“ се натрупват в редица страни от алианса в течение на няколко години.

„Това се прояви и в неприемането на растящата роля на Русия в света и в измислените обвинения за нашата неспособност за сътрудничество по ПРО и други ключови въпроси за сигурността“, обърна внимание руският представител.

Грушко отбеляза, че в условията, когато след завършване на афганистанската операция „НАТО бе заплашен от перспективата да остане без работа, алиансът потърси нови точки за действие и приложение“.

„Но бе нужен шумен повод за „връщане на изтока“ – териториалната отбрана от периода на Студената война, и той бе намерен във връзка със събитията в Украйна“, подчерта Грушко.

„Външната заплаха бе мигновено приета като фактор за затягане на дисциплината вътре в НАТО, натрупването на военни „мускули“ и увеличаване на разходите в интерес на военнопромишления комплекс“.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 14.01.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: