Нормандската четворка ще продължи да търси уреждане на украинската криза


Нормандската четворка ще продължи да търси уреждане на украинската криза

Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Павел Климкин и Лоран Фабиус. © Фото: AFP/MICHAEL SOHN / POOL

На нормалната работа на „нормандската четворка“ попречи лошото берлинско време – поне на него се позова след срещата с колегите си министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Министрите на външните работи на Русия, Германия, Франция и Украйна ще се съберат още веднъж идната седмица – това е единствената точка, по която е постигнато съгласие на преговорите в Берлин.

Цел на преговорите беше да се определи дали има прогрес в изпълнението на минските договорености и да се подготви срещата на държавните ръководители на „нормандската четворка“.

Стопанинът на сегашната среща Франк-Валтер Щайнмайер още преди преговорите беше признал, че не е сигурен в успеха, но все пак беше решено да не се изпуска възможността за сближаване на становищата.

На пръв поглед за това нямаше необходимост, защото от всички столици се чуваше, че уреждането на кризата е в стриктното изпълнение на минските споразумения.

Само че на Запад (да не говорим за Киев) трактуват своеобразно минския протокол. Там искат изпълнение на договореностите от Москва, която изобщо не е страна на конфликта – като при това си затварят очите на нарушенията на посочените споразумения от украинските власти: градове в югоизточна Украйна са отново подложени на атаки, има информация, че украинската армия за пореден път готви опит за силово решение на положението в Донбас.

А това ще бъде катастрофа, изтъкна, заминавайки за Берлин, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров:

– Наложително е най-скорошното пълно и безусловно прекратяване на огъня. Споровете около разграничителната линия, според мен, са контрапродуктивни.

Преговорите следва да продължават, но това не означава, че несъгласуваното количество километри може да се използва като повод за стрелба с тежки оръдия, системи „Град“ или минохвъргачки.

Изглеждаше, че минският протокол, подписан през септември миналата година, е по-жизнеспособен от предишните женевски и берлински споразумения.

В Минск за преговорите за първи път бяха допуснати представители на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики.

Благодарение на минския протокол, в югоизточна Украйна дойде относително примирие – въпреки че от 12 му точки се изпълняват само 2.

В края на декември лидерите на „нормандската четворка“ се бяха договорили да вдъхнат нов живот в минските договорености.

Също тогава президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи за плановете за провеждане на 15 януари на среща в Астана.

По-късно обаче представители на германския канцлер, а също на президентите на Русия и Франция, направиха уточнение: срещата ще се състои, ако предварително бъде ясно, че тя ще доведе до някакъв реален прогрес.

И тази предпазливост е напълно оправдана, казва политологът Андрей Кортунов:

– Всички разбират, че срещата на върха задължава за много неща. Не може просто да се срещнат, да си поговорят и да се разотидат – следва да има конкретни резултати.

Всеки лидер поема определена отговорност вече със самия факт на участието си в тази среща.

Наред с това, според експерта, и двете страни на украинския конфликт разбират, че за уреждане са пригодни само дипломатически и политически средства, а военните начини са безперспективни. Значи следва да се проявява гъвкавост, да се правят определени отстъпки.

С намирането на тези компромиси ще се заемат политическите директори, когато започнат подготовката на срещата на главните дипломати на своите страни.

А последните ще готвят новата среща на лидерите на „нормандската четворка“.

 

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 14.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: