Милер: ”Южен поток” е закрит, остава само ”Турски поток”


Милер: ”Южен поток” е закрит, остава само ”Турски поток”“Турски поток” е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 млрд. куб. м руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна, заяви шефът на “Газпром”.

Така Алексей Милер отговори на въпрос на журналисти за съдбата на газопровода “Южен поток”. Проектът е закрит, други варианти освен “Турски поток” няма, подчерта той, цитиран от ТАСС и БТА.Европейските партньори на “Газпром” са информирани за това и сега задачата им е да се създадат необходимите газопреносни структури от границите на Турция и Гърция, каза Милер след среща в Москва със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар за Енергийния съюз Марош Шефчович.

Те имат максимум няколко години. Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на новите магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес. В противен случай тези обеми газ могат да се озоват на други пазари“, предупреди Милер.

Той допълни, че “Газпром” изгражда стратегията си въз основа на плана за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

Транзитните рискове за доставките на руски газ през Украйна тази зима се запазват, заяви още в отговор на въпрос Милер. Според него, поради финансови затруднения, Украйна не е могла да купи през ноември и декември необходимите обеми руски газ и значително е намалила газовите запаси в подземните хранилища.

Целта на посещението на  Марош Шефчович в Москва е да изясни отношението на Русия към обсъждания в Брюксел проект да бъде създаден в България газоворазпределиетелен център, който да е общ за страните от ЕС.

Борисов: ЕК ще работи активно за газов хъбПо-рано днес българският премиер Бойко Борисов изрази убеждение, че Европейската комисия ще работи активно за създаването на газоразпределителен център в България. Този хъб ще играе важна роля в развитието на регионалните пазари на газ, увери той в отговор на въпроси в рамките на парламентарния блиц-контрол, цитиран от БНР.През февруари в София ще има работна среща на високо равнище, на която ще се обсъдят проектите за диверсификация на газовите доставки в Източна Европа. Един от тези проекти е създаване на газов хъб или газов център край Варна, потвърди премиерът.

Депутатът от БСП Таско Ерменков го попита:

Смятате ли да водите разговори със страни, които ще доставят газ или само ще си говорим за хъб? ако това остане, си е само една PR акция, не нещо друго”.

Борисов отговори положително и разясни:

Ние говорим за хъб не български, на Европейската комисия. Това не изключва нашите преговори да се водят и със страни, които биха могли да докарат и компресиран газ”.

От АБВ попитаха дали се предвижда и вдигането на мораториума за шистов газ. Премиерът увери, че това може да се случи само, ако се предложи нова безопасна технология за проучване и добиване на шистов газ.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 14.01.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: