Как Европейският съюз ще противодейства на руската пропаганда


Как Европейският съюз ще противодейства на руската пропаганда

Мартин Лидегорд. © Фото: AP/Luca Bruno

В края на миналата седмица министърът на външните работи на Дания Мартин Лидегорд озвучи предложението на Великобритания, Дания, Литва и Естония за създаване в Европейския съюз на телевизионен канал на руски език за рускоезичните жители в Европа и другаде, в качеството на противодействие на руските медии.

Според Мартин Лидегорд, това е необходим отпор на руската пропаганда. Между другото, призовавайки към създаване на рускоезичен телевизионен канал, той предупреди – сами да не стигнем до пропаганда, тъй като пропагандата сама по себе си предполага лъжа.

Изявлението на Мартин Лидегорд ни кара да предположим, че министърът на външните работи на Дания не разбира значението на думата „пропаганда“. Да започнем с това, че думата има латински произход. В речника на чуждите думи пише следното: разпространение и разяснение на някаква идея, учение; агитация; реклама. Т.е. не става дума за лъжа.

Така че, ако Европейският съюз реши да похарчи пари на свои данъкоплатци за създаване на рускоезични медии, няма страх от пропаганда. Да се пропагандира, т.е. да се разяснява своята позиция, е нещо правилно, което може само да се приветства.

Главното е да се върши честно и да се уважават опонентите. Такава пропаганда може да е само от полза. И вместо омраза и неприемане би водила до взаимно разбирателство на хора с различен поглед върху света и политиката.

Но Мартин Лидегорд обяснява необходимостта от създаване на рускоезичната телевизия и с това, че през последно време руските медии забележимо са се активизирали. Да, това наистина е така.

Но по каква причина? Защото следва да се даде отговор на агресивно-негативното отразяване от западни медии на събитията в Русия и около нея.

За отбелязване е, че тази своя антируска политика западните медии прокарват доста отдавна, но тя стана особено безочлива във връзка с кризата в Украйна.

Някои наблюдатели дори стигат до извода, че се води истинска информационна война, каквато не е имало и в най-лошите времена на „студената война“.

Тогава западните медии наистина не бяха чак пък толкова агресивни, вероятно защото при всички положения, те все пак уважаваха СССР. А след неговото разпадане остана все по-малко уважение към бившите негови републики, в това число и към Русия.

Западната пропаганда ставаше все по-нечистоплътна, губеше обективност, професионализъм, като смяташе, че и това ще й се размине.

А Русия, на свой ред, в течение на дълго време беше проявявала пасивност и в резултат загуби на информационното поле. Сега положението се промени, и Западът започва да се нервира.

Но, имайки предвид последните събития в Париж, за това ли следва да се безпокоим?

 

Автор: Лариса Солодченко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 14.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: