Жан-Мари Льо Пен: Аз съм Шарли Мартел, вие сте шарло


Жан-Мари Льо Пен: Аз съм Шарли Мартел, вие сте шарло“Аз не съм Шарли”, обяви в събота Жан-Мари льо Пен, а в неделя добави: “Аз съм Шарли Мартел”, а политиците в грандиозното шествие в Париж са “шарло”. Ето какво каза още почетният председател на крайнодесния Национален фронт през последните дни.

“Начинът, по който всичко това е оркестрирано, ми напомня демонстрации от същия тип, които бяха организирани със съучастието на медиите, включително на десни медии, по време например на аферата “Карпентрас”, когато Националният фронт бе обвинен, че е осквернил гробница в едно еврейско гробище, докато той беше напълно невинен. (…) През 2002 г. беше точно същото явление: демонстрация, оркестрирана от цялата преса”, обяви Льо Пен в своя видеодневник, публикуван в сайта му в интернет.

През 1990 г. имаше голяма демонстрация в Париж, в която участва френският президент социалист по онова време Франсоа Митеран. Поводът бе оскверняване на еврейско гробище, приписано на крайната десница. Авторите му бяха идентифицирани шест години по-късно като членове на неонацистка групировка, която обаче няма никаква връзка с Националния фронт.

Говорейки за 2002 г., Жан-Мари льо Пен визира голямата демонстрация след първия тур на президентските избори, когато той изпревари кандидата на левицата и отиде на балотаж срещу Жак Ширак, който спечели президентския пост с 82 на сто от гласовете.

“Анархо-троцкисткият дух” на “Шарли Ебдо”

“Днес е: “Ние всички сме Шарли, аз съм Шарли”. Е добре, съжалявам, но аз не съм Шарли. Аз също се чувствам засегнат от смъртта на 12 френски сънародници, чиято политическата идентичност дори не искам да знам, още повече, че я познавам добре, тя е тази на враговете на Националния фронт, които искаха неотдавна в петиция неговото разпускане. Но аз не споделям духа на “Шарли”. Аз няма да се бия, за да защитавам духа на “Шарли”, който е анархо-троцкистки дух, развращаващ напълно политическата нравственост”, продължи създателят на крайнодясната партия.  

Националният фронт не бе поканен на републиканския марш в неделя в Париж, в който участваха почти всички френски политически партии, синдикати, асоциации, както и много чуждестранни лидери. По този повод Льо Пен коментира:

“Всъщност нашето отстраняване е чест, която ни е оказана, и която, мисля аз, ще бъде интерпретирана като такава от нашите сънародници. Ако желаят, те ще имат случая да изразят своето мнение в урните”, добави Жан-Мари льо Пен.

Атентатът срещу “Шарли Ебдо” е “според мен многозначителен акт в развитието на несигурността в нашата страна. И става дума за отговорността на нашите управляващи от 20 или 30 г. насам, защото е очевидно, че този терористичен феномен е свързан най-напред с феномена на масовата имиграция”, продължава Льо Пен във видеозаписа, направен веднага след развръзката на заложническата драма в Париж миналия петък.

Не “Шарли”, а “шарло”

В неделя той иронизира политиците, участвали в републиканския марш в Париж, наричайки ги не “Шарли”, а “шарло”.

“Всички тези хора вървят с плаката “Аз съм Шарли”, докато те са всъщност “шарло” (“палач” – б.пр.), отговорни за упадъка на Франция”, заяви Льо Пен на пресконференция в Тараскон.

“От доста време не само асимилацията, а дори интеграцията бяха изоставени от различните правителства, управлявали едно след друго”, заяви Льо Пен. “Искам да призная, че г-н Оланд има само три години отговорност в тези 20 г., а останалите 17 предишни години са на “Съюза за народно движение”, на Ширак, на Саркози”, продължи Жан-Мари льо Пен.

“Г-н Саркози и неговите приятели, г-н Жюпе и г-н Оланд, г-н Камбаделис ще бъдат под ръка начело на огромната демонстрация (…) Опитват се да превърнат чувството на скръб в позитивна политическа операция. Надяват се да повишат рейтинга на г-н Оланд”, коментира още Льо Пен. Според него френските и европейски политици, които шестваха в неделя в Париж “носят отговорността за това, което се случи”, тъй като не са се борили срещу “несигурността, която се корени в масовата имиграция”.

“Аз не съм Шарли, аз съм Шарли Мартел”,

добави Льо Пен, припомняйки за битката при Поатие през 732 г. и историческата победа на християните, водени от Шарл Мартел, над мюсюлманите.

 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: http://glasove.com

Posted on 14.01.2015, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: