Боян Чуков: Изключено е атентатът в „Шарли ебдо“ да е солова акция


Боян Чуков: Изключено е атентатът в "Шарли ебдо" да е солова акция Франция жъне плодовете на външната си политика, смята експертът по национална сигурност

„Апелите на Меглена Кунева да приемем почти без критерии бъдещата бежанска вълна са смущаващи

– За какво е знак показният разстрел на журналистите от френското сатирично издание „Шарли ебдо“?
– Показният разстрел на френските журналисти е импулс за начало на вяло текуща гражданска война във Франция. Този процес ще засегне и други страни от ЕС. Франция в сравнение с Великобритания, Германия, Италия или Испания е най-лесна за дестабилизиране. Наивно е да смятаме, че става въпрос за персонално отмъщение.

Основният въпрос, на който трябва да си отговорим, е дали става въпрос за терористичен акт, извършен от ислямисти, или за операция „под чужд флаг“ на някоя специална служба? Детайлното разглеждане на видеоматериалите по случая показват, че терористите, посетили редакцията на „Шарли ебдо“, са суперпрофесионалисти.

Забележете стойката им, начина, по който боравят с оръжието, прави впечатление и стилът на тяхното бягане около колата. Това са личности, преминали през специална подготовка, характерна за командосите. Били са с екипировка, подобна на специалните служби на Франция. На записа се вижда как терористът прибира обувката си, преди да се качи в колата, за да не може да бъде направена ДНК експертиза, а после „забравя“ личната си карта в нея. Явно се дава фалшива следа на следствието.
И преди сме имали подобни случаи. През 2001 г. в срутената сграда на Световния търговски център в Ню Йорк бе намерен абсолютно запазен паспорт на лице, обвинено в участие в терористичния акт.

Да не забравяме, че Париж е град, в който службите за сигурност работят професионално, оборудван е с модерни системи за видеонаблюдение. И въпреки това терористите се измъкнаха от полицейските си преследвачи след извършените убийства. Това могат да го постигнат само отлично информирани професионалисти. Натрапва се и още едно „съвпадение“.

Имаме поразителна прилика с терористичния акт на двамата братя по време на Бостънския маратон през април 2013 г. Извършителите и в двата случая са убити по време на престрелка с полицията. След убийството на анонсираните изпълнители въпросът с установяването на поръчителите се усложнява изключително много и няма да намери своя отговор.
– Тоест вие изключвате това да е солова акция на няколко завладени от идеята за джихад младежи. Показва ли това начин на водене на война с ценностите на християнския свят – не с атентати в метрото, а персонални убийства?
– Изключено е убийствата в „Шарли ебдо“ да са в резултат на самостоятелна акция. Терористичният акт е извършен от прекрасно подготвени професионалисти. Логистиката по време и след събитието е перфектна. Въпросът за войната с „ценностите на християнския свят“ в Европа стои много остро. Останаха ли такива? Не съзирате ли паралели между „Пуси райът“ и карикатурите на „Шарли ебдо“?

И в двата случая изкуствено се нагнетява междурелигиозно напрежение. Опитите да се натрапи американският начин на живот, сглобен от ерзац култури на различни народи, не се възприема не само на Изток, но и на Запад, не само в ислямския, но и в християнския и юдейски свят. Европа извърши огромна глупост. Показа, че може да бъде и нехристиянска. Тя остави само космополитичния либерализъм и се лиши от това, което може да бъде единствен двигател на развитие.

Европа създаде идеен и интелектуален вакуум, който започна да се запълва от „вносен“ ислям. Във Франция нямаме борба между бедни и богати, между черни и бели. Имаме война на културите и неразбирателство, което преминава в агресивна неприязън. Човек не може да живее извън своята национална среда, която е език, традиции, нравствено-етични норми. Загубвайки националното, той често загубва и общочовешкото.
– Случайно ли е това, че разстрелът се извършва в страна, толерантна към представителите на мюсюлманското изповедание от бившите й колонии?
– На прицел са Франция и ЕС. Франция е единствената страна в Европа, в която имаме толкова мощна крайно дясна партия в лицето на Националния фронт. Да не забравяме, че политическата формация с лидер Марин льо Пен се ползва с доверието на 20-25% от французите.

Веднага след кървавия терористичен акт в „Шарли ебдо“ бе организиран републикански марш в Париж с цел да се покаже единството на нацията и в памет на убитите журналисти. Оказа се, че Националният фронт не е желан за участие в мероприятието. Да се говори за единство при изключване на партия, която се подкрепя от 25% от френските гласоподаватели, е малко странно. На практика след терористичния акт се очаква радикализиране на европейската и на френската десница.

Нагнетява се по изкуствен начин ислямофобия в Европа, което води до междурелигиозни сблъсъци. Приказките за прословутата теория за „сблъсъка на цивилизациите“ са по-скоро едно типично „планирано самосбъдващо се пророчество“. Накратко, някой тласка света към картината, описана от Самуел Хънтингтън.

Не е случайно, че според данни на ЕС-Frontex миналата година в Европа са се опитали да проникнат 270 000 души. Франция наистина е безкрайно толерантна страна. Даже се приема, че коледните елхички оскърбяват религиозните чувства на емигрантите. Но от друга страна, да оскърбяваш чужди светини, означава да нямаш нищо свято в себе си.
– Има ли общо атентатът с това, че Франция подкрепи САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“?
– Франция подобно на други страни от ЕС си създаде свои джихадисти. Заподозрените братя-терористи са френски граждани от алжирски произход. Двамата са набирали джихадисти първоначално за Ирак, а после за „демократичната опозиция“ в Сирия.

Тези хора първо са били „борци за демокрация“ и са се вписвали в официалната политика на Франция, а след създаването на „Ислямска държава“ изведнъж се превърнаха в „терористи“! Това се нарича държавно лицемерие и двуличност. Франция жъне плодовете на своята външна политика.

След събитията в „Шарли ебдо“ член на комисията за външна политика във френския парламент нарече съветниците на президента „некомпетентни“ и заяви, че участието на страната във войната срещу Кадафи е грешка. Извършителите на терористичния акт в „Шарли ебдо“ като професионално развитие са френско копие на Осама бен Ладен.
– Очаквате ли атентати и в други държави от ЕС, кои биха били на прицел и защо?
– Няма страна, в която заплахата от тероризъм да е сведена до нула. Категорично съм против да се лепят етикети като „ислямофашизъм“ и т.н. Радикалните ислямисти са изобретение на специалните служби и имат предназначение да се вписват като изпълнители в геостратегията на глобалните фактори. Нима „Ал Кайда“ не бе творение на ЦРУ? Нима Осама бен Ладен не бе агент на ЦРУ? Нима подновеният бандерофашизъм в Украйна не стана „ин витро“ с чужда външна помощ?

Няма разлика между джихадисти и бандерофашисти. След тях винаги има планини от трупове на невинни хора. Нима хилядите избити малки дечица, жени, мъже и старци в Донбас не заслужават същата реакция от световната общност, както и жертвите в „Шарли ебдо“? Защо не виждаме реките от невинна кръв в Украйна! Свидетели сме на двойни стандарти и невероятен цинизъм от страна на глобалните медии.
– Очаквате ли гражданите на Европа да изолират мюсюлманите?
– Вече има призиви да се възстанови граничният контрол и да отпадне Шенген. В Европа ще започне междурелигиозна война. Мюсюлманските общности в големите страни от ЕС са се оформили като етнически анклави в кварталите на европейските градове.

Има тенденция големите страни от ЕС да спрат миграционния поток от Африка и Азия и да се опитват да го пренасочат към малки страни като България. Смущаващи са апелите на вицепремиера Кунева да приемем почти без никакви критерии бежанската вълна, която вероятно в обозримо бъдеще ще се насочи мощно към нашата страна.
– Подобни атентати ще увеличат ли електората на националистическите партии като тази на Марин льо Пен?
– Терористичния акт в „Шарли ебдо“ определено ще повиши електоралното влияние на европейската крайна десница. Мултикултурализмът в Европа е мъртъв! Миналата година това го обявиха официално в Париж, Берлин и Лондон. Мултикултурализмът означава на практика един сериозен социален пакет за пристигащите в Западна Европа бедняци от Африка и Азия.

В икономически план лидерите на ЕС не са в състояние повече да осигурят сносен живот на емигрантите. Това ще повиши автоматично социалното напрежение и безработицата. В комбинация с културния антагонизъм имаме плодородна почва за всякакъв вид радикални идеи и действия. И се върви към реализиране на „пророчеството“ на полковник Самуел Хънтингтън за „сблъсък на цивилизациите“.
– Заплашена ли е България от подобни удари?
– За съжаление след промените през 1989 г. в България един кръг от агенти за влияние на чужди държави систематично работеха за унищожаването на българските специални служби и силови структури. В момента нямаме достатъчен защитен потенциал за борба с ислямския тероризъм.

Мисля, че не е далеч денят, когато от тези, които разрушиха националната ни сигурност, ще бъде поискана сметка по съдебен ред. Събитията, които ще последват в Европа и България, ще го наложат.
– Доколко емигрантската вълна на път за Западна Европа е заплаха за България и за ЕС?
– Емигрантската вълна, определено е заплаха за националната ни сигурност. Естествено, и за ЕС. Погледнете какви драконовски мерки се вземат в Западна Европа за профилактиране и пресяване на емигрантския човешки поток. Какви сили и средства се отделят за тази цел!

В този план мога само да повторя известната фраза: „Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се“.

 

Боян Чуков е експерт по външна политика и национална сигурност. Дългогодишен служител на българското научно-техническо и външнополитическо разузнаване. Дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години. Съветник на премиерите Сергей Станишев и Пламен Орешарски по външната политика и сигурността.

 

 

Автор: Станка Динева

Източник: http://duma.bg

Posted on 14.01.2015, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: