Шествието в Париж и тероризмът „без граници“


Шествието в Париж и тероризмът „без граници“

© Фото: AP/Laurent Cipriani

В неделя във Франция се състоя „марш против тероризма“, участници в който в различни градове на страната станаха над три милиона души.

Освен френското ръководство, в мероприятието участваха близо 50 делегации от други държави. За трите страшни дни – 7, 8 и 9 януари – в резултат от нападенията на терористи в Париж и неговите покрайнини загинаха 17 души. Първата и най-кървава атака бдеше извършена срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо“.

По-късно нападателите бяха унищожени от полицията и затова точно обяснение на причините засега няма. Но трагедията веднага беше свързана с факта, че малко преди това списанието публикува карикатури на пророк Мохамед.

По тази причина разстрелът на журналистите беше възприето като атака срещу свободата на словото.

Всъщност работата не е там, смята главата на Европейския институт по демокрация и сътрудничество (в Париж) Наталия Нарочницкая. Главна цел, според нея, е животът на хората. Никой няма право ад посяга срещу този живот и в името на това хората следва да се обединяват:

– Посегнато е срещу човешкия живот, което само по себе си е престъпление. Но, за съжаление, сега доминира мнението, че е извършено посегателство срещу свободата на словото. Всички се кълнат: ще продължим да говорим, каквото си искаме, и ще издаваме хиляди такива списания.

И отново ще се гаврим с когото и да е – и Христос, и Мохамед. За отбелязване е, че в Русия има закон, който забранява оскърблението на религиозните чувства, а във Франция такъв няма, и там свободата на словото често пъти се възприема по следния начин: свободен съм, което означава, че мога да обиждам когото си искам.

Мирният марш в Париж показа, че французите и много други народи са готови да се обединят за борба с общата заплаха. Станалото в Париж бе възприето от всички като терористичен акт и осъдено безусловно.

Не бива обаче да се забравя, че всеки ден хора загиват в Сирия, отвличат се заложници в Нигерия, стреля се по мирното население на Украйна.

Но тези трагедии не намират същия силен отклик на световното обществено мнение.

Докато световните лидери си затварят очите на беззаконието в едни точки на света, жителите на други региони едва ли могат да спят спокойно.

Защото тероризмът няма граници.

 

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: