Руският „Левиатан“ спечели „Златия глобус“


Руският „Левиатан“ спечели „Златия глобус“

© Фото: «КиноПоиск.Ru»

Филмът на руския режисьор Андрей Звягинцев „Левиатан“ спечели „Златния глобус“ – американска кинопремия, присъждана от Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани към Холивуд.

„Левиатан“ победи в номинацията „Най-добър филм на чужд език“. Творбата разказва за това, как един жител на малък провинциален град се опита да се бори с абсолютно безпринципния кмет. Той е принуден сам да защитава своя дом, своя бизнес, своето достойнство – представителите на властта са взаимосвързани.

Подобно на библейския Йов, героят започва борба с чудовището Левиатан – корупцията, користолюбието, несправедливостта. Темата е актуална за днешна Русия, но такива истории стават навсякъде.

И затова филмът на руския режисьор намери отклик в Асоциацията на чуждестранните журналисти, казва социологът и кинокритик Даниил Дондурей:

– Според мен, филмът на Звягинцев е извъннационално явление. Той е създаден върху руски материал – става дума за руския север, за един обикновен човек.

Но както винаги у този режисьор, това е история, която може да се отнася до всяка страна: тя разказва, как системата може да разрушава живота на човека, как той може да й се съпротивлява.

Това е една метафорична история за отношенията на човека с външния свят, като с някакво чудовище. Прекрасна история, силни характери, блестяща актьорска игра.

Конкуренти на руския „Левиатан“ бяха полският „Ида“, шведският „Форсмажор“ и израелската творба „Разводът на Вивиян Амсалем“ за положението на жената в еврейското общество. Но руският филм беше фаворит.

В холивудската Асоциация на чуждестранната преса, която избира победителите, влизат журналисти от 55 страни с 250-милионна читателска аудитория. Техни материали за киното се публикуват от водещи вестници и списания в Европа, Азия, Австралия и Латинска Америка.

И което е важно – членовете на Асоциацията не се страхуват да изказват мнението си още преди филмите да бъдат оценени от професионалните американски кинокритици. По-специално, премията „Златния глобус“ се връчва преди да станат известни основните претенденти за „Оскар“.

За руския филм „Левиатан“ това не е първата международна премия. По-рано той получи наградата на Канския международен кинофестивал „За най-добър сценарий“, а също и няколко награди на кинофорумите в Мюнхен, Лондон, сръбския Палич, Абу Даби, Гоа и други.

Освен това, „Левиатан“ е предложен за „Оскар“ в номинацията „Най-добър филм на чужд език“.

 

Автор:  Татяна Табунова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 13.01.2015, in Лайф стайл and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: