Ислямска държава – рожба на Запада


Ислямска държава - рожба на Запада„Книгата на Лорета Наполеони е чудесна изходна точка за онези, които се стремят към по-задълбочено разбиране на историята и сложната социална среда, на фона на която възниква Ислямска държава. Наполеони обяснява как тази разновидност на ислямизма не възниква във вакуум, а – почти неизбежно и отчасти преднамерено – от условията и обстоятелствата, създадени от намесата на Запада в Близкия изток през последното столетие.“
Челси Манинг

От зараждането си в края на 90-те години на ХХ век като джихадистки блян на терориста Абу Мусаб ал-Заркауи, Ислямска държава (известна с различни имена като ИДИЛ, ИДИС и „Ал Кайда в Ирак“) се е разраснала до огромно предприятие, преначертаващо националните граници в Близкия изток и властващо на територия по-голяма от Обединеното кралство, което е подчинило съществуването си на злокобнoтo тълкувание на закона на шариата.
В най-новата си книга „Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток“ („Жанет 45“) световно признатата експертка по въпросите на тероризма Лорета Наполеони ни отвежда отвъд заглавията на вестниците.

Тя ни показва, че макар западните медии да представят Ислямска държава като най-обикновена банда престъпници във временен подем, организацията работи по изграждането на нов модел на държавност.

Докато води класическа завоевателна война, за да „изкове“ своята версия на някогашния Халифат от VІІ век в нашето съвремие, Ислямска държава използва съвременни технологии, за да набира бойци и средства, като едновременно с това включва местното население във всекидневното управление на новата държава.

Въздигнала се от пепелта на поредица провалени джихадистки начинания, Ислямска държава демонстрира дълбоко разбиране за същността на близкоизточната политика, използвайки пълноценно тактиката на „войната чрез посредници“ и на „държавата черупка“.

Това не е просто поредната терористична мрежа, а внушителен враг, напълно съответстващ на нашата съвременност и на настоящия размирен световен ред.

„Да се пренебрегват тези факти е не просто заблуждаващо и повърхностно, а и опасно“, пише Наполеони. „Формулата „Познай врага си“ остава най-ефективното мото на войната срещу тероризма.“

 

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 13.01.2015, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: