Фактът, че България няма да участва в проекта „Южен поток” е загуба на възможност да влияем на енергийната политика


Фактът, че България няма да участва в проекта „Южен поток” е загуба на възможност да влияем на енергийната политика

Снимка: АФП

Фактът, че България няма да участва в проекта „Южен поток” е загуба на работни места, загуба на престиж и на възможност да влияем в нашия регион по отношение на енергийната политика. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” финансовият експерт Мика Зайкова.

Тя посочи, че със спирането на трите големи за България проекти – АЕЦ „Белене”, Бургас -Александруполис и „Южен поток” България е загубила близо 11 млрд. инвестиции.

„Тук не става въпрос за вътрешно недоглеждане, а за корупция и за геополитика. Много сме малки, за да решаваме такива стратегически проекти сами.

Проектът „Южен поток” не е проект на България, а на ЕС, но ЕС ще загуби малко от спирането му, само България ще претърпи големи загуби, защото дали тръбата ще премине през страната ни, или през Турция и другите европейски страни, тръгвайки от Гърция, минавайки през Италия, Австрия – те биха могли да имат връзка, само че България вече няма да бъде енергиен център, защото Турция си строи няколко реактора и вече няма да продаваме ток на Турция”, обясни Мика Зайкова.

По думите ѝ, Турция много умело е успяла да използва сътресенията в геополитиката и кризата в Украйна и сега оттам ще минава „Южен поток”.

 

 
Димка АТАНАСОВА

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Реклами

Posted on 12.01.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Стефан Караджа

    ААААА ЕТО ЧЕ СЕ СЕ СЕТИХТЕ , НО Е ВЕЧЕ МНОООГО КЪСНО. ХАДЖИ , СВЕТИ ХАДЖИ БОЙКО СЪСИПА ВСИЧКО , А СЕГА ТИЧА ИЗ ЕВРОПАТА И СЕ ПРАВИ НА ЩУР. АЗ ЩЕ ОПРАВЯ , КАКВО ЩЕ ОПРАВИШ БЕ ….?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: