ПАРИЖ 9/1 – Експертите по тероризма се опасяват от нови нападения


ПАРИЖ 9/1 - Експертите по тероризма се опасяват от нови нападения

Снимка: Темаdaily

Експерти от Агенцията за национална сигурност са успели да подслушат разговори и съобщения между главатарите на „Ислямска държава“. Те успели да научат, че са подготвяни терористични отряди от по четири души, които са се насочили към Европа и е много вероятно да се очакват атаки и в други градове

След кървавата терористична драма в петък положението във френската столица се нормализира. Но затишието може да се окаже измамно. Експерти по борба с тероризма и сигурността смятат, че би трябвало да се очакват нови провокации.

Американският генерал Майкъл Флин коментира за в. „Билд“: „Не сме изненадани от тези нападения. Но за съжаление те няма да са последните“. до август 2014 г. ген. Флин бе директор на американската военно разузнаване DIA.

Серията от терористични нападения във Франция започнаха в сряда сутринта с атака срещу редакцията на сатиричния седмичник „Charlie Hebdo“. За три дни бяха убити 17 души, включително трима полицаи. При двойна операции в петък бяха убити трима терористи.

Експерти от Агенцията за национална сигурност са успели да подслушат разговори и съобщения между главатарите на „Ислямска държава“. Те успели да научат, че са подготвяни терористични отряди от по четири души, които са се насочили към Европа и е много вероятно да се очакват атаки и в други градове. Няма информация за конкретни терористични планове, но в подслушаните разговори се е споменавала и италианската столица Рим.

.Факт е, че в петък италианските медии съобщиха за ново видео — заплаха на терористите от „Ислямска държава“. В него се виждат забележителности от италианската столица като Колизеума, които са монтирани заедно с кадри от филма „300“, в който огромна персийка армия се сражава срещу защитниците на Спарта. На арабски език джихадист заплашва европейците: „Вие започнахте първи война срещу нас, затова вие носите вината и ще платите висока цена за това. Няма да има сигурност за вас дори във вашите спални“.

Западните секретни служби се опасяват, че нападателите от Париж може би са част от една цяла терористична мрежа. Така например американското разузнаване разполага с данни, че братята Шериф и Саид Куаши са имали контакти с радикални елементи от Холандия.

Директорът на британската тайна агенция MI5 Ендрю Паркър заяви: „Назрява опасността от ново нападение с многобройни жертви“. В началото на януари шефът на британското контраразузнаване MI5 Андрю Паркър заяви, че атаки срещу западни държави се планират от сирийския клон на „Ал-Кайда“. Според него, по-специално се готвят атаки срещу транспортната инфраструктура. Паркър добави, че и „Ислямска държава“ планира атаки във Великобритания.

ЖЕРТВИТЕ НА ТЕРОРА В ПАРИЖ
Имената на 17-те жертви на терористичните нападения в Париж: Отгоре: Шарб, Жорж волински, Жан Кабу, Бернар Марис, Тигну.В Средата: Елса Каят, Фредерик Боасо, Ахмед мерабет, Франк Бинсоларо, Филип Оноре, мустафа Урад.

Долу: Йохан Коен, Йоав Хатаб, Филип Брахам, Франсоа Саада, Мишел Рено, Кариса Жан-Филип

 

Германски експерти по борбата с тероризма поддържат тезата, че терористите от Париж са били вдъхновени отвън и са поддържаи контакти с други терористи. но все още не е ясно дали тяхното нападение е било по заповед от терористична група или е индивидуален акт.

Малко преди да бъдат убити братята Куаши позвънили в телевизия BFMTV и обявили, че са били финансирани от йеменския клон на „Ал Кайда“. По същия френски Тв-канал Амеди Кулибали също казал, че принадлежи към „Ислямска държава“.  Дали двете терористични структури не са обединили усилията си за съвместни терористични нападения в Европа? Това предстои да бъде разкрито от европейските разузнавателни агенции. Това е напълно възможно, така както „Ислямска държава“ работи в Сирия съвместно с конкурентната терористична организация „Ал-Нусра“.

Експертът по борба с тероризма Петер Нойман от King‘s College в Лондон изразява по-скептична позиция за подобно сътрудничество: „В момента няма данни за подобно сътрудничество. По-скоро съществуват индикации за конкуренция между тях. дори нещо повече – „Ислямска държава“ се опитва да лепне на „Ал Кайда“ стигмата „неислямска организа;ия“, защото не де ръководи от чистото течение на исляма“.

В Германия досега тайните служби успяват да неутрализират всички опити за нападения. Единственото изключение бе през март 2011, когато самотен ислямист застреля двама американски войници на летището във Франкфурт. Въпреки това опасността е реална и за Германия.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 12.01.2015, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: