ИД планира цяла серия от терористични актове в Европа


ИД планира цяла серия от терористични актове в Европа

© Фото: AP

Неотдавнашните събития в Париж са начало на серия от терористични актове в Европа, съобщава издание Bild am Sonntag, като се позовава на данни на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Поредицата от терористични атаки и извънредни произшествия започна във Франция в сряда сутринта с нападението срещу редакцията на Charlie Hebdo. За три дена загинаха 17 души, в това число и трима полицаи. При двете спецоперации в петък тримата терористи бяха унищожени.

Както съобщава изданието, сътрудниците на АНС още преди няколко месеца са проследили телефонни разговори между лидерите на близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава”, от които е станало ясно, че Европа я очаква вълна от терор и събитията в Париж са поставили нейното начало.

За конкретните планове на терористите няма информация, но в  подслушаните преговори се е споменавал Рим, пише вестникът.

По-рано през януари шефът на британското контраразузнаване MI5 Андрю Паркър заяви, че атаки срещу страните от Запада планира сирийската „Ал Кайда”.

Според негови данни в частност се подготвят нападения срещу обекти от транспортната инфраструктура и забележителности, при това е много вероятно терористични атаки да се извършат във Великобритания.

Паркър допълни, че „Ислямска държава” също планира терористични нападения във Великобритания.

Френският премиер Мануел Валс призна за пропуските в работата по противодействието с тероризма:
-Но става дума за стотици хора, които заминават за Сирия и Ирак, и преминават терористична подготовка в тези страни. Когато те се връщат, се провеждат арести, задържания, проверки.

Той отбеляза, че с подобни проблеми се сблъскват и други страни, въпреки различните мерки за сигурност и съвместната международна дейност.

„Безспорно, в системата има слабости и ние ще реагираме”, – заяви премиерът.

 

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 12.01.2015, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: