Излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до бърз „ефект на доминото”


Излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до бърз „ефект на доминото”Гърция не просто е на косъм, а е в банкрут от две години насам. Вярно, страната ще изпадне в технически банкрут за следващите няколко години, а технически банкрут в случая означава, че гърците няма да могат да оформят финансовия си срив.

Ако приемем, че европейската общност прояви добра воля да спаси Гърция, именно техническият банкрут е онзи неприятен и досаден технически проблем, който обаче като цяло не означава нищо.

Ставащото представлява системна криза, от която няма скорошен цикличен изход.

Днес изпълнителната общност на европейската финансова структура все по-ясно разбира, че повече не бива да спасява Гърция, че това просто е невъзможно. Смисълът на случващото се е, че спасението на Гърция е излишно в контекста на начина, по който я спасяват. Механизмът е инерционен и цели запазване на статуквото на еврозоната, и също така е абсолютно безсмислен от техническа гледна точка.

Става дума за следното. Никой в Европа не се пита и не отговаря на един важен въпрос – каква точно криза преживява Европа, и дори не само Европа, а световната финансова система?

Това е системна криза, от която няма скорошен цикличен изход. Разбират го всички, които се занимават с макроикономика, обаче в подобна среда отдавна никой не се занимава сериозно с макроикономика, или въобще не иска да се занимава с нея, защото не това е езикът, на който разговарят съвременните официозни учени. Аз директно призовавам да четете Хазин, той го описва съвсем простичко – те нямат език, с който да обяснят какво се случва днес. Все едно да коментираш древнокитайската философия, без да знаеш китайски.

Средносрочните проблеми на Гърция са свързани с възстановяването на икономическата ефективност. И не става дума за това, че Гърция харчи много. Това са шменти-капели, понеже Гърция харчи толкова, колкото искат от нея европейските финансови структури. Проблемът е, че страната е натрупала твърде голям дефицит. Тя не може да произвежда нито стоки, нито услуги и не функционира ефективно при надценяване на националната валута. А пък националната валута на Гърция е еврото и тя не може да бъде девалвирана.

Гърция трябваше още в самото начало да напусне системата, която е нежизнеспособна в условията на криза като днешната.

Проблемът на Гърция за излизане от еврозоната е проблем на нормалното функциониране на гръцката икономика, защото в условията на днешната криза европейската валутна система, каквато е сега, не може да функционира. Не може да функционира нито в Гърция, нито в Португалия, нито в Испания, нито в Италия, които са икономики, превъзхождащи многократно гръцката.

Проблемът обаче е, че ако Гърция излезе от еврозоната, ще последва бърз „ефект на доминото”. Няма никаква реална възможност да се запазят т. нар. проблемни държави в рамките на еврозоната.

Те могат да си затъват още половин година и това също е едно безсмислено мъчение, понеже програмата за съкращаване на разходите въобще няма отношение към проблемите на икономиката в тези държави.

Колкото повече падате икономически, толкова по-малки са шансовете ви да обслужвате дори елементарно дълга си. А кой ще ви даде пари, ако не можете да обслужвате дори лихвите по дълга, камо ли главницата?..

 

Евросъюзът може да се запази само като една вяла организация. Става въпрос обаче за същността му. Ако говорим за придвижване към някаква квазидържава с единна икономика, единен пазар и единно регулиране, бъдещето направо липсва в картинката.

 

 

Автор: Михаил ЛЕОНТИЕВ

Източник: в. „Нова зора“

Posted on 11.01.2015, in Анализи, Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Наистина става въпрос за системна криза но има начин за справяне с нея – преразпределение тоест освен с кредитна експанзия ръстът може да дойде и от преразпределение

    И тъй като общата задлъжнялост на света е 320% от световният БВП (САЩ ,ЕС – 350%) остава преразпределение като се започва с забрана на офшорки и т.н. регулации с цел бюджетни излишъци които се инвестират в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: