Европейската икономика е на кръстопът


 Европейската икономика е на кръстопът

© Архивно фото: Flickr.com/futureatlas.com/cc-by

Първият така наречен „Ден на индустриалните икономики”, който Европейският съюз отпразнува на 15 декември, беше опит на Брюксел да даде импулс за „отворени дискусии” за бъдещата европейска индустрия.

Такива дискусии назряха. Но сами по себе си те не могат да пречупят неблагоприятната икономическа ситуация в ЕС в края на 2014 г.

Лондонският вестник The Guardian предупреждава, че еврозоната е на прага на нова икономическа криза. Като най-вероятно изданието смята възникването на нови проблеми в Гърция, доколкото жителите на тази страна са „изморени от постоянните икономии”, а затова е реално идването на власт на левите радикални сили. Малко по-добра, според оценка на британките експерти, е ситуацията в Португалия, Испания, Италия и Белгия.

А в случая с Италия е налице опасно кълбо от икономически, политически и регионални противоречия. Италианската година започна с направената през март обществена „анкета” в региона Венето с център във Венеция за създаване на „Република Венето” и излизането й от състава на Италия. Сред неговите участници 89% са за създаване на собствена независима държава.

Но онова, което изглеждаше като определен куриоз на вълната на общото нарастване на сепаратистките настроения в съвременния свят, в края на годината прерасна в пълномащабна политическа криза. Италия се разкъсва от стачки и други антиправителствени акции, а триумфиращото на последните парламентарните избори движение „Пет звезди” открито призовава правителството да изведе страната от еврозоната.

Разбира се, самата еврозона може и да „асимилира” хипотетичното излизане на Италия. Още повече, че през 2014 г. тя се попълни с Латвия, а от 1 януари 2015 г. в зоната на общата европейска валута влиза Литва. Но проблемът е в нарастването на неблагоприятните тенденции в самата еврозона като общо финансово икономически пространство.

Ако ситуацията не се промени, „доверието на бизнеса и потребителите ще бъде изгубено, а опасенията за неработещата кредитна политика ще се засилят” – предупреждава The Guardian. Не е чудно, че страните, в частност, от Централна и Източна Европа, които се намират на европейски „кръстопът”, не бързат да попълнят редовете на привържениците на общата европейска валута, а от цялата Вишеградска група към еврото засега премина само Словакия – припомни в разговор с „Русия днес” професорът от руската Финансова академия Борис Рубцов:

– От моя гледна точка дори първоначално далеч не всички страни се стремяха да влязат в еврозоната, които още тогава бяха членове на ЕС – в частност, Чехия. Причините за този скептицизъм са свързани както с обективни плюсове и минуси при влизане в еврозоната, така и със субективни съображения.

Един от тай-сериозните негативни фактори за днешния ЕС е запазването на голямата безработица. През отиващата си година тя е 10,5%, като е намаляла с 0,4% в сравнение с 2013 г. Намаляването е незначително, а в редица страни е отбелязан ръст – в Белгия, Финландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, България, Кипър, Малта.

И накрая ключовият негативен фактор е началото на „техническата рецесия” в Германия. През октомври 2014 г. четири водещи германски института за икономически изследвания (Ifo, DIW, RWI и IWH) намалиха прогнозата за растежа на националната икономика.

Това намаляване се отнася както за 2014 г., така и за 2015 г. И германските експерти посочват, че забавянето на икономическия растеж в страната има временен, а не дългосрочен характер.

А това, на свой ред, неминуемо ще се отрази в цялата еврозона. Според доклада на експертите от Deutsche Bank, ако рецесията в еврозоната продължи, това ще доведе до падане на курса на еврото, който може да падне по-ниско от знаковия еквивалент за един долар през 2017 г.

Остава да се убедим: ще се запази ли тогава самата европейска валута?

 

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 11.01.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: