Жертвите: Жорж, Ахмед, Мишел, Мустафа…


Жертвите: Жорж, Ахмед, Мишел, Мустафа...12 души бяха убити при атентата в Париж: осем сътрудници, петима от които художници, един гост, един служител по поддръжката и двама полицаи. “Шарли Ебдо”, in memoriam.

Фредерик Боасо, на 42 г., служител по поддръжката от фирма “Содексо”. Баща на две деца, който бил в коридора на редакцията, когато е убит от нападателите.

Франк Бренсоларо, на 49 г.. Женен, баща на две деца, той отговарял за охраната на Шарб.

Жан Кабю, наричан “Кабю”, на 76 г. Автор на няколко от карикатурите на Мохамед, които костваха през 2006 г. на екипа на “Шарли Ебдо” смъртни заплахи.

Жан Кабю

Елза Кая, на 54 г., психиатър и психоаналитик. Автор на рубриката “Шарли диван” два пъти месечно.

Елза Кая

Стефан Шарбоние, наричан “Шарб”, на 47 г. Художник, който казваше, че не се страхува от никого, той ръководи “Шарли Ебдо” от 2009 г. През 2013 г. е включен в списъка на мишените на “Ал Кайда”.

Шарб

Филип Оноре, наричан “Оноре”, на 73 г. Художникът почина от раните си в сряда през нощта. Със своя старомоден чернобял стил той сътрудничи на различни медии (“Монд”, “Либерасион”, “Ле-з-енрок”). Сътрудник на “Шарли Ебод” от възраждането му през 1992 г. Оноре е авторът на последната карикатура на вестника в Туитър преди нападението. На нея е изобразен лидерът на “Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади.

Оноре (долу) и Кабю

Бернар Мари, на 68 г., икономист. Признат изследовател, който често е канен като коментатор по радиото, телевизията и в пресата. Той поддържаше в “Шарли Ебдо” седмична хроника, подписана с псевдонима “Чичо Бернар”. Автор на нашумялата книга “Антиучебници по икономика” (Anti-manuels d’économie), издадена в началото на ХХI век.

Бернар Мари

Ахмед Мерабет, на 42 г., полицай в участъка в 11-и район в Париж. Той е убит от единия от нападателите по време на бягството им.

Мустафа Урад, коректор. Според “Монд” този човек, роден в Алжир и сирак, пристигнал 20-годишен във Франция. Започва работа в издателство, след това в различни вестници, където са оценени качествата му на коректор, ерудицията му, както и острото му чувство за самоирония.

Мишел Рено, на 69 г., създател на фестивала Rendez-vous du carnet de voyage в Клермон Феран. Бивш директор на кабинета на кмета на Клермон Феран, той бил в “Шарли Ебдо” по покана на Кабю и участвал в редакционното заседание.

Мишел Рено

Бернар Верлак, наричан “Тину”, на 57 г., карикатурист. Той рисува за пресата от 80-те г., преследвайки лудостта на света с остро чувство за хумор. Редовно публикува в “Шарли Ебдо” и “Мариан”. Сътрудничи също на телевизионни предавания, в които неговите карикатури илюстрират дебатите между гостите.

Бернар Верлак

Жорж Волински, наричан “Волински”, на 80 г. Митичен карикатурист за цяло едно поколение, баща на известния герой Краля на глупаците, сред създателите на сп. “Хара-кири” през 60-те г., след това на “Шарли Ебдо”. Роден е в Тунис от баща с полски произход и майка италианка. Автор е на 80 албума.

Волински

 

 

 

Автор: Поан

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: http://glasove.com

 

 

Реклами

Posted on 10.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: