Възможен ли е колапс на банковата система в ЕС


Възможен ли е колапс на банковата система в ЕС

© Архивно фото: Flickr.com/Curtis Perry/cc-by

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц упрекна германския канцлер Ангела Меркел в липса на отговорност.

Толкова категоричното заявление на един от водещите германски политици и член на Партията на европейските социалисти беше предизвикано от реакцията на госпожа Меркел относно заявлението на Гърция за излизането от валутния съюз.

Ако наистина се стигне до това, банковата система може да бъде доведена до колапс, защото гражданите ще започнат масово да теглят от сметките си парите, смята Берлин, опасявайки се от паника сред гръцките клиенти.

В последно време страните, които са в еврозоната, преживяват нелеки времена – някои от тях, като Гърция, Португалия, Испания и Италия в състояние на финансова криза са принудени да търсят помощ от съюзниците си.

Една от причините за излизането на Атина от еврозоната може да стане все по-твърдата европейска риторика към икономическата политика на страната.

Гърция е в сериозен размисъл още от 2012  г. Тогавашното ръководство на ЕС заяви, че Гърция ще може да остане в еврозоната, ако изпълни поетите задължения, с което побързаха да се съгласят американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и други видни политици.

Още тогава директорът на МВФ Кристин Лагард и много ръководители на централни банки в страните от ЕС не изключиха, че Гърция много сложно ще се справи със ситуацията.

В края на 2014 г. гръцкият казус се усили. И излизането на страната от еврозоната според германския канцлер Ангела Меркел и германския финансов министър Волфганг Шойбле става все по-вероятно.

При това е възможно след парламентарните избори Атина да се откаже да проведе курса на икономиите и съкращаването на разходите, съобщава ежеседмичникът Der Spiegel с позоваване на правителствени източници.

Резервният вариант се разработва, в случай че в Гърция на изборите на 25 януари спечели опозиционната партия СИРИЗА, чието ръководство обещава да се откаже от суровите икономии, които бяха въведени по настояване на международните кредитори.

Според данни на допитване до общественото мнение, публикувано на 4 януари, СИРИЗА изпреварва дясноцентристката партия Нова демокрация на премиера Антонис Самарас  в предпочитанията на потенциалните избиратели с 3,1% и реално може да спечели.

След публикация в германското списание Spiegel, според която Берлин бил признал възможността от излизането на Гърция от еврозоната, СИРИЗА подложи на остра критика гръцкото правителство начело със Самарас, че тъкмо той е разгърнал кампанията на сплашване, заради което в Европа се е вдигнал шум.

Германският канцлер Ангела Меркел несъмнено търси изход от създалата се ситуация с цел да защити финансовата цялост на ЕС, но едно е ясно – новата 2015 г. не предвижда на организацията лесен живот.

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 10.01.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: