Трагедията в Париж е жестоко отмъщение на терористите


Трагедията в Париж е жестоко отмъщение на терористите

© Фото: REUTERS/Philippe Wojazer

Във Франция е обявен тридневен траур по загиналите на 7 януари в Париж в резултат от нападението на въоръжени бандити срещу офиса на френското списание „Шарли ебдо“.

Престрелката отне живота на 12 души. Петима бяха тежко ранени. Известно е, че сред жертвите има двама полицаи и четирима карикатуристи на изданието, в това число главният редактор Стефан Шарбоние.

Начинът на нападението срещу френското сатирично списание „Шарли ебдо“ дава основание да се предполага, че конфликтите в Сирия и Ирак са могли да предизвикат „ефект на бумеранг“ в Европа, каза експертът по тероризма и преподавател на Североизточния университет в Бостън Макс Абрамс в интервю за радио „Sputnik“:

– Най-малкото 1000 френски граждани са се присъединили към терористичната групировка „Ислямска държава“. Тези хора се вливат в редиците на джихадистите, стават все по-радикални, тренират навиците си, а след това се връщат в родината.

Може би точно това наблюдаваме сега в Париж. Ако е така, това ще бъде първото голямо нападение на джихадистите, завърнали се от зоната на конфликта.

Дали това е било отмъщаване за потъпкване на мюсюлманската светиня или повод за ислямистите да демонстрират мощ и сила, но „Шарли ебдо“ е известно със своите злободневни карикатури, репортажи и вицове, издържани в нонкомформистки тон.

Няколко пъти списанието беше публикувало карикатури на исляма и пророк Мохамед, което предизвика възмущение сред мюсюлманите.

Ще напомним, че буквално за по-малко от един час до нападението на официалната страница на „Шарли ебдо“ в Twitter се появи карикатура на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакар Ал-Багдади, на която той пожелава на всички „между другото и здраве“.

Някои очевидци твърдят, че при нападението са чували викове „Аллах Акбар!“ и „Ние отмъстихме за пророка!“.

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 09.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: