Компромиси вместо санкции


Компромиси вместо санкции

© Архивно фото: РИА Новости/Сергей Кузнецов

Антируските санкции и техните последици. Кой продължава да настоява за тяхното удължаване? Кой е заинтересован от това? Тези въпроси продължават да тревожат и Русия, и Европа, и цялото здравомислещо човечество.

На тази тема българската журналистка от вестник „Стандарт“ Оля Ал-Ахмед разговаря с депутата на Държавната Дума на Русия от партия „“Единна Русия“ и заместник-председател на комитета по образованието на руския парламент Ирина Мануйлова.

Кореспондент: Като депутат и член на управляващата партия „Единна Русия“ смятате ли, че САЩ и ЕС искат наистина да притиснат „руския мечок“ в ъгъла?

Ирина Мануйлова: Да, според мен те се опитват да сторят именно това. А то вреди на всички ни, и на Европейския съюз, и на САЩ, и на нас. Русия направи изключително много, за да стане светът по-дружелюбен, да се уважава суверенитетът на всяка една държава.

Русия се отнася с огромно уважение към избора на всяка една държава. Точно това обяснява нашата подкрепа към народите на Сирия и Либия. Много примери от световната история могат да бъдат дадени, където Русия е именно в ролята си на миротворец.

Ако добре познавате руския език и манталитет, то би трябвало да знаете, че руската мечка никога не напада първа. Но тя не допуска някой да посяга на най-святото за нея – децата й. Тогава гневът й ще е безпределен. Всички ние обичаме и ценим най-скъпото нещо, което имаме – а това са нашите деца, младото поколение.

В това са единни всички народи, независимо от националността, от вероизповеданието. Ние, като руснаци, винаги ще защитаваме страната си и подрастващото поколение, което ще гради здравото бъдеще.

Кореспондент: Френският президент Оланд заяви, че е време антируските санкции да бъдат отменени. Как се отразиха те на Русия и на Запада?

Ирина Мануйлова: Естествено, че въведените санкции няма да минат безследно. Но те безусловно вредят и на тези, които ги налагат, и на тези, към когото са насочени.

Надявам се в най-скоро време и ЕС, и колегите ни зад океана да преразгледат становището си и да разберат, че в съвременния свят най-главното е изкуството на диалога, умението да се намират и постигат компромиси, да се виждат и да се разбират взаимните интереси.

Кореспондент: Новата година започна неспокойно за много страни по света, как бихте искали да мине 2015 г.?

Ирина Мануйлова: Преди всичко бих искала да пожелая на всички хора по земята мир. Бих искала всеки човек да има възможността да се реализира пълноценно, според способностите, знанията и уменията си. Това най-вече касае подрастващото поколение.

На младите трябва да им бъде дадена възможност добре да се образоват и да се формират като качествени личности, а за целта е необходимо те да живеят и да изграждат бъдещето си в мир. Така че 2015 г. бих искала да премине в мир и това да е приоритет на всички страни.

Кореспондент: На 7 януари Русия празнува Рождество Христово. Какво ще посъветвате на младото поколение?

Ирина Мануйлова: Важно е те да имат до себе си мъдри съветници, добри наставници. Хора, които ще могат да оценят културата на всеки един народ.

Много е важно младото поколение да работи в посока на опазване на културните и морални ценности, на традициите си. Много е важно да не се подценяват творческите личности. Те правят света красив и благороден.

Днес Русия може да се похвали с изключително много стабилни и приятелски отношения в областта на културата с много страни. В качеството си на зам.-председател на Комитета по образованието на Държавната Дума на Руската федерация ми се иска да засилим обмена на ученици и студенти между Русия и България.

Само когато се разбираме на културно ниво, можем да си сътрудничим много по-плодотворно, задълбочено и ефикасно. Посредством културно-образователния обмен между страните ни ще опазим и славянските традиции, и ще повишим нивото на ценностната система.

 

Автор: Оля Ал-Ахмед

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 09.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: