Москва е пълна с нови идеи въпреки санкциите


Москва е пълна с нови идеи въпреки санкциите

© Архивно фото: РИА Новости/Алексей Филипов

В Москва се проведе Международна конференция на рускоезичните чуждестранни медии, организирана от столичното правителство.

Сред участниците й беше директорът на Международното словашко радио Мария Микушева. Тя сподели впечатленията си:

– Сега в Европа много внимателно следят ставащото в Русия. И всички ги интересува: как влияят санкциите върху живота на руснаците и цели градове. Какво става с търговията, строителството, големите проекти с международно участие.

На конференцията пред журналистите на рускоезични медии застанаха, освен други, президентите на Търговско-промишлените палати на САЩ, Германия, Франция, Европейския съюз. И всички казаха в един глас: сега в Русия ситуацията е уникална за нови инвестиции. Компаниите, които няма да се изплашат от западните санкции и перипетии с курса на рублата, няма да трепнат, а започнат да увеличават потенциала си в Русия, в най-близко бъдеще ще спечелят.

Този, който преживее трудното време, може да се надява на заздравяване и развитие на бизнеса си в Русия.

За реалната ситуация в руската столица са ни разказвали представители на московското правителство. Те ни съобщиха, например, че и днес столицата купува продукти за 20 млрд. долара. Тоест мегаполисът на практика живее, както преди.

А също така интензивно развива нови проекти. Това може да се забележи, ако се разходите из града. Ние влязохме в обикновен хранителен магазин. Да, там няма да намерите, както преди година, френски сирена и йогурт, няма ги испанската шунка, полските ябълки или норвежката сьомга.

Но се появиха като алтернатива евтини продукти от Сърбия, Аржентина, Уругвай. Словакия, впрочем, също купува аржентинско месо. Не усетих дефицит, рафтовете в магазините се огъват от продукти. Някои, да речем, газирани напитки от Европа са изчезнали. Но завод „Пепси” в Русия увеличава мощностите и количествата на доставки. Печелят западните компании, които са ориентирали производството си в Русия.

Кореспондент: А има ли промени във външния вид на Москва, как са се отразили санкциите?

Мария Микушева: Бях тук преди година и мога да ви отговоря така. Първо, от сградите на главната улица – „Тверская”, е изчезнала досадната реклама, която скриваше тукашната уникална архитектура. Ясно е, че московските власти са се постарали в това отношение. Открих, че сега с пълна сила върви реставрацията на старинните сгради в центъра. За целта, както ни казаха, също има отделна програма за града.

Москва иска да стане по-привлекателна за туристите. В този труден период тук се разработват интересни проекти. Един от тях се отнася до водната магистрала, Москва река. Общината е взела решение да я използва като туристически маршрут и за развлечение на гражданите … целогодишно. Но през зимата реката, естествено, замръзва. Затова пускат ледоразбивачи, които проправят път за речните плавателни съдове по вода.

И още една новина. Руската столица получи на изложбата в Лайпциг медал за проекта за реставрация на сталинските сгради – онези, които са създадени в стил „сталински ампир”.

Реконструкцията им е още един московски проект, който, струва ми се, заслужава вниманието на света. И, накрая, културният живот. Той тече не само в традиционните музеи, театри и концертни зали. За кратко време Москва откри 10 нови галерии за съвременно изкуство в стари цехове на заводи. Използването на промишлени  помещения като художествени проекти е популярна европейска практика.

Но това в едни град да се открият наведнъж 10 такива места заслужава възхищение!

Не се съмнявам, че тук ще минава туристическа пътека. А галерии и художници от цял свят ще искат да представят тук колекциите си, което ще донесе на града добра печалба.

 

 

Автор: Гаяне Ханова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: