Русия възстановява железопътните стратегически ракетни комплекси


Русия възстановява железопътните стратегически ракетни комплексиЕдин състав (влак) от бойния железопътен ракетен комплекс (БЖРК) “Баргузин”, който се разработва в Русия, може да носи шест междуконтинентални балистични ракети и ще бъде приравнен към полк, съобщи за ТАСС източник в Министерството на отбраната.

В дивизионния комплект на БЖРК „Баргузин” ще има 30 „Ярс“

Новите комплекси трябва да постъпят на въоръжение през 2018-2019 г Според командващия на Ракетните войски със стратегическо предназначение генераал-полковник Сергей Каракаев, ескизното проектиране на БЖРК „Баргузин” е завършено.

Най-новите междуконтинентални ракети „Ярс” или РС-24 (по натовска класификация – SS-27), са междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво за мобилно базиране с разделяща се бойна глава.

Фактически „Ярс” е модернизация на ракетите „Топол-М”. За характеристиките на РС-24 е известно много малко. По най-достоверна информация, далечината на нейното действие е не по-малко от 11 000 километра, а мощността на бойните блокове – 150-300 килотона.

По тактико-техническите си характеристики тя се намира между „Топол-М”, който има бойна част на блока с мощност 550 килотона, и тежките носители от типа РС-20 „Воевода” (по натовска характеристика – SS-18 „Сатана), носеща до 10 части на бойната глава с мощност всяка от тях по 750 килотона.

Освен бойните блокове, РС-24 притежава комплекс от средства за неутрализиране на ПРО, затрудняващ противника да открива и прехваща ракети, което рязко повишава нейната ефективност в условията на разгръщане на глобалната система за ПРО на САЩ. Мобилността на комплекса му дава възможност оперативно да излиза от пункта на постоянна дислокация и скрито да заема позиции на големи територии.

Това от една страна повишава подвижността на военната групировка, а от друга предоставя възможност за изстрелване от неочаквани за вероятния противник места. Военните смятат, че ракетите РС-24 заедно с комплексите „Топол-М” в перспектива трябва да сменят МБР РС-18/по натовска квалификация – SS-19 Stileto (и РС-20) SS-18 (Satana).

Имайки предвид възможностите на промишлеността за увеличение на производството на МБРР може да се прогнозира, че годишно руските войски ще могат да получават до 15 МБР, което ще позволи да се поддържа числеността на групировката на МБР на необходимото равнище, информира bulgarian.ruvr.ru.

Първият полк с „Ярс”, базирани на колесни влекачи, застъпи на бойно дежурство през 2011 г.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 07.01.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: