The Guardian: Западът няма да върне позициите си на хегемон


The Guardian: Западът няма да върне позициите си на хегемонВ света активно се сформират алтернативни центрове на силата, връщането към безспорния диктат на САЩ и неоспоримите икономически канони вече никога няма да е възможно, четем в британския в. „Гардиън“

Според автора на статията Шеймъс Милн в бъдеще може да нарасне напрежението между старата и новата система на глобалното устройство.

Той обръща внимание на предизвикателството, което Русия отправи срещу неограничената американска власт. Тя „се озъби“ още по време на осетинския конфликт с Грузия през 2008 г., след това засили ролята си в сирийската криза, а кулминацията на противопоставянето между Русия и Запада стана конфликтът в Украйна, пише в статията.

Милн твърди, че санкциите и скоковете в цените на нефта нямаше как да не окажат отрицателно въздействие върху руската икономика.

Според него манипулацията с цените на нефта убиха от раз три заека – удариха руската икономика, а също нанесоха значителни щети на Венецуела и Иран.

Напълно очевидно е, че решението на саудитците да сринат и без това пълзящите надолу нефтени цени бе мотивирано от желанието да накажат Русия и Иран за ролята им в Близкия изток.

Такава форма на икономическа война бе топло приветствана от американския президент Барак Обама, но скоро нейните последствие ще отекнат по цял свят, смята авторът.

Журналистът е убеден също, че през последните десетилетия са станали редица значими размествания, които ще определят съдбата на 21 век.

Първо, Китай измести САЩ от рейтинга на най-икономически развитите държави и зае първо място. Второ, наблюдава се, мощна вълна от промени и преобразувания, обхванала страните от Латинска Америка и откриваща алтернативи на неолибералния капитализъм.

На международната сцена САЩ и техните сателити претърпяха редица стратегически поражения в Ирак и Афганистан, а също в Близкия изток по време на „арабската пролет“, смята още анализаторът.

Що се отнася до икономиката, неолибералната система доведе до спад на суровинните цени, бягство на капитала, стагнация и рецесия.

Повечето страни от западния свят все повече страдат от задълбочаващата се вътрешна икономическа и политическа криза.

Остава да разберем какво ще замени западното либерално устройство на света, пише накрая в статията.

 

 

 

Източник: http://svetoven.pogled.info

Posted on 04.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: