Руски анализатор: Москва няма да строи Южен поток през България


Руски анализатор: Москва няма да строи Южен поток през България

„Южен поток“

Печално ми е да говоря че Русия няма да строи „Южен поток“ през България. Не ми е ясно как ще се развива ситуацията през новата година, защото от Турция този газ трябва да попадне в България и в другите държави. Възниква въпросът, кой ще строи въпросния хъб, газохранилищата и на коя територия. Повече от убеден съм, че няма е да на българска.

Най-вероятно ще е на територията на Турция. Сега България остава зависима от Украйна, която постоянно се опитва да диктува на другите условия по транзита на газа.  Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Владимир Евсеев – директор на инстутита за обществено-политически изследвания на Руската академия на науките.

Той твърди, че няма условия за преразглеждане на руското решение за „Южен поток“

„За Русия е много по-изгодно не да реанимира проекта, а да го даде на Турция, и по-точно Турция да има възможност да сама да определя цените и да преговоря с ЕС. Сега Русия има твърде много проблеми по другите фронтове, и ако похаби всичките си сили за реализирането на „Южен поток“, ще ? е много трудно да решава останалите“, обясни Евсеев.

Според него всички надежди, че България ще продължава да получава газ транзитен от Украйна са доста необосновани. „За какво е нужен проекта Южен поток с обеми от 60 милиарда кубически метра? Той е необходим само заради това, че транзитът през Украйна да бъде сведен до нула – тоест Русия да бъде напълно независима от транзита през Украйна.

Тогава възниква резонният въпрос, а как ще получава газ България? Газът ще върви през Турция и той може да ви струва много по-скъпо, отколкото сега. България трябва да се готви именно към това“, каза той.

2015 година ще е сложна за Русия в икономическо и политическо отношениe. Санкциите на САЩ и на ЕС по всяка вероятност няма да бъдат облекчени. Същевременно не съм песимист за развитието на страната, защото тя постепенно ще укрепва собствената си икономика и ще намалява зависимостта си от продажбите на нефт и газ.

Другият важен проблем е управляемостта на икономиката, и по-специално на банковия сектор. И от тази гледна точка зависимостта на Русия от Запада ще намалява, смята руският анализатор.

Експертът по обществено – политически отношения очаква през следващата година отношенията между Русия и НАТО да останат сложни:

В настоящия момент те на практика са замразени. Макар никой да не се е отказал от Съвета Русия-НАТО, реално тази институция не работи. Ще бъде изключително лоша, ако НАТО реши да увеличи военното си присъствие в балтийските страни, в Полша и Румъния. Тогава Русия ще е принудена да отговори по някакъв начин.

В същото време да се говори за някакъв „алармизъм“, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Крим или в Калининградска област, или че ще предприеме други действия, които ще провокират Запада, е не правилно. Русия е готова за диалог, в това число и във военно-политическата сфера, със Запада, но лично аз не виждам Западът да е готов и да иска подобен диалог или да търси компромис

Евсеев очаква Украинската криза да се отрази негативно върху отношенията на Русия със Запада и с България:

Проблемът в Украйна ще продължи най-малко 3, дори 5 години, а може и повече. Трябва да сме готови, че ситуацията там няма да се подобрява. В икономическо отношение, тя ще се влошава, което косвено ще окаже влияние и върху България.

Има още един проблем, който засяга България – възможността за изграждане на някакво взаимодействие между две икономически системи – ЕС и Евразийския икономически съюз. На практика те ще се сблъскат на територията на Армения, защото тя подписа споразумение за влизането си в Евразийския икономически съюз, но не се отказва от преференциите си за членство в EC.

Необходимостта от взаимодействие между двата съюза възникна и на територията на Грузия. Не би било лошо България да помисли как да взаимодейства с едната система, без да се противопоставя на другата, тъй като при тяхното противопоставяне на изхода се получава – Украйна или Молдова, което също не е най-добрият вариант.

Виждам ситуацията като доста сложна, но не и катастрофална. Имаме не много, по все пак определени възможности.

Анализаторът коментира и сривът на рублата след поредицата международни санкции:

Курсът на долара към рублата ще остане около 50 . Това вече стана причина за покачване на цените на продуктите и създава икономически проблеми, но в същото време и определени възможности. По наши разчети доларът трябва да струва около 45, най-много 53 рубли, но в никакъв случай 60 или 70. В тези условия все по изгодно става да произвеждаме собствена продукция, а не за внасяме.

Западът накара Русия да преминава към самозадоволяване, за което страната има достатъчен потенциал. Западът трябва да мисли, какво е загубил от санкциите, защото отказът от внос на продукти няма да бъде възобновен.

Въпреки че спадът в цените на петрола нанесе удар на икономиката на Русия, страдат и всички останали производителки, коментира руският експерт:

ОПЕК никак не се радва от това падане на цените на петрола, тъй като в бюджета на всички държави от ОПЕК беше заложена цена на петрола от 100 и повече долара за барел петрол. Най-големите загуби сега понася най-големият производител – Саудитска Арабия. Друг е въпросът, че и Русия, и някои страни от ОПЕК имам известни резерви. Целите, които се поставят са абсолютно различн.

Ако Саудитска Арабия иска за запази своето място на този пазар и не допусне на него американския шистов газ, сами разбирате, че това няма нищо с противопоставянето ? с Русия. В тези условия тя може известно време да държи ниски цените, но това не дълго, тъй като ще намали финансовите си резерви. За Русия нефтът е важна част от икономика, но не е единствена, а Саудитска Арабия, освен петрол, на практика няма нищо.

От тази гледна точка, потенциалът на Русия да издържи на ниските цени е много по-висок. Вероятно цената няма да стигне до 100 за барел, но 70 е много по-приемлива за всички. Надявам се, че това ще стана тази година. За Русия 70 долара за барел не е най-изгодната цена, но страната ще може да изпълнява поети задължения, при това да запълни финансовите си резерви

Според Евсеев територията на Донецката и Луганските републики може да стант независими от Украйна:

Ако украинското ръководство имаше по-голяма политическа далновидност, не би искала икономическата изолация на Донбас, защото това ще го откъсне от състава на Украйна. Като цяло, според мен, в Украйна няма да се стигне до широкомащабна война, въпреки, че в зоната на границата ще има постоянни бойни действия.

Всичко това ще се развие на фона на непрекъснато влошаващата се икономика на Украйна. В момента златните резерви на Украйна са около 9 милиарда долара. Вероятно са намалели, след последното плащане за газа, но по някои оценки 6 милиарда от тази сума са – въздух, защото са били вложени в акции на американски компании, които вече не съществуват. Ако това е истина, на практика Украйна няма златни валутни резерви. При липсата на такъв, при краха на топлоенергетиката ?, тъй като най-мощните ТЕЦ-ове се намираха на територията на Донецката и Луганска народни републики, при отсъствието на добив на въглища и при условие, че атомната енергетика е в плачевно състояние, никакво позитивно развитие в Украйна няма да има.

Мисля, че днес войната няма да се води на бойното поле. Основната борба ще се води в областта на икономиката. Трябва да е ясно на всички, че сега Украйна може да продължи да съществува като държава, ако годишно ? се отпускат кредити в размер на 30 милиарда долара. Подобни средства никой не е в състояние да дава, особено като се има предвид, че надеждата да бъдат върнати и минимална.

В условията на пълно разрушаване на страната като единно цяло може да се каже, че в близките три години Украйна може да стигне до състояние left-stay на Сомалия, ако Европа разбира това , ако реално оценява процесите, които се развиват там, а не гледа на сутиацията през розови очила, Европа повече от Русия е заинтересована от разрешаване този конфликт. Ако Европа продължава да гледа безучаство, Украйна ще се разпадне и това ще стане след три до 5 години.

 

 

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Posted on 04.01.2015, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: