Русия постави рекорд по добив на петрол след разпадането на СССР


Русия постави рекорд по добив на петрол след разпадането на СССРДобивът на петрол в Русия е достигнал рекорд за цялата постсъветска история на страната. Всеки ден през миналата година са се изпомпвали средно по 10.578 млн. барела или 526.753 млн. тона за цялата 2014г., сочат предварителните данни на Централното диспечерско управление на енергийния сектор на Русия, цитирани от „Интерфакс“.

Това става в момент, когато на световните пазари петролът достигна най-ниската си цена от пет и половина години насам, а само от лятото насам сортът Brent, спрямо който се оценява и руският Urals, поевтиня с 48%.

Повече нефт е добиван в бившия СССР (който включваше и републики с петролни залежи като Казахстан и Азербайджан) през 1987г. – средно по 11.4 млн. барела в денонощие.

Засега руските власти не планират да намаляват темпото на добив на основния си източник на валутни приходи. Пазарни анализатори обаче казват, че това изглежда все по-вероятно, защото търсенето по света е под очакванията.

Като цяло добивът на руски петрол се е увеличил за година с 0.7%, а основен принос за това имат „Роснефт“ (190.898 млн. т.), ЛУКОЙЛ (86.571 млн. т.), „Сургутнефтегаз“ (61.425 млн. т.) и „Газпром нефт“ (33.624 млн. т.).

През ноември правителството спомена, че обсъжда намаляване на добива, за да се поддържат по-високи световните цени, но после първият вицепремиер Игор Шувалов, който се смята са особено близък с Кремъл, заяви, че подобен ход не съответства сега на националните интереси на Русия.

Вицепрезидентът на ЛУКОЙЛ Леонид Федун не изключва за 4-5 години добивът да намалее почти със 7%, но добавя, че няма да е толкова рязко, колкото беше в началото на 90-те години.

После и вицепремиерът Аркадий Дворкович потвърди, че има „песимистичен сценарий със свиване на добива с 5-10% за 2-3 години“, но и това няма да повлияе на ситуацията на петролните пазари.

Агенция „Блумбърг“ допълва,  че ключова роля в момента играе и Ирак, който е изнасял през декември средно по 2.94 млн. барела дневно.

Това е рекорд от 80-те години насам, казва говорителят на петролното министерство Асим Джихад.

Двете страни контролират 15% от световния добив на нефт за ноември по данни на Международната агенция за енергетика.

Дузината страни от ОПЕК, които добиват около 40% от световния петрол, са намалили малко темпото, но все пак са продължили през ноември да изнасят на пазара над колективната си квота от 30 млн. барела на ден.

 

 

Източник: http://glasove.com

Posted on 04.01.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: