Русия пенсионира „Сатана“, вади нова страгическа ракета


Русия пенсионира "Сатана", вади нова страгическа ракета

© Колаж: «Гласът на Русия»

Започва дисклокацията на 100-тонните „Сармат“ в Сибир

100-тонните балистични ракети „Сармат“ ще бъдат базирани в Оренбургска област и Красноярски край (Русия), каза за РИА Новости в командващият на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия генерал-полковник Сергей Каракаев.

Разгръщането на нови тежки балистични ракети „Сармат“ с течно гориво, които ще заменят „Сатана“ се планира за 2020 година.

„Изхождайки от нашите планове, всичко вече е определено. Тази тежка ракета ще бъде разгърната в Ужур (Красноярски край) и в с. Домбаровски (Оренбургска област)“, каза Каракаев.

В момента агрегати и други елементи на ракетата преминават изпитания. С производство на тези ракети се занимават изцяло руски предприятия, като характеристиките на новия комплекс са засекретени.

Ракетният комплекс „Воевода“ с „тежка“ ракета РС-20В, както го наричат на Запад – „Сатана“, е на бойно дежурство от края на 1980-те години. Днес МКБР ЗС-20В остава най-мощна от всички междуконтинентални балистични ракети (МБР). Въпреки своята солидна „възраст“, както и преди тя е най-ефективната в условията за разгръщане на системата за противоракетната отбрана.

По технологично ниво „Воевода“ няма аналози сред руски и чуждестранни бойни ракетни комплекси.

Има висока степен на техническа надеждност и бойна готовност, позволяваща обезпечаване на различни варианти за негово прилагане, както и при провеждане на изстрелване на ракети в условия на ответен ядрен удар.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 04.01.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: