Лоша авиационна безопасност в Индонезия


Лоша авиационна безопасност в Индонезия

Снимка: АФП

Когато одитори на ООН посети Джакарта през май да оцени авиационната безопасност на страната, те стигнаха до обезпокоителен извод: Индонезия е доста под средното глобално ниво във всяка категория, и отбелязва само 61 процента летателна годност.

Одитът подчертава факта, че Индонезия, която се представя много по-лошо отколкото бедните й съседи – Лаос и Мианмар, има постоянен проблем с безопасността на въздухоплаването.

Въпреки че през последните години имаше проблясъци на надежда, че авиационната безопасност може да се подобри, катастрофата на полет 8501 на „Еър Ейжа“ в Яванско море в неделя поднови опасенията, че Индонезия не може да се справи с все по-нарастващата популярност на въздушния транспорт под формата на ниско-тарифните превозвачи.

Каква е роля, ако има такива, може да са изиграли слабостите на авиационната система на Индонезия при катастрофата на полет 8501 няма да се знае в продължение на седмици. Но в страна от 17 000 острова, където евтини полети заместват пътуванията с фериботите, ползвани от индонезийците из целия архипелаг, рисковете да загинеш на индонезийски самолет, макар и рядкост, са неприемливо високи, твърдят експерти.

Арнолд Барнет, статистик в Масачузетския технологичен институт, който се специализира в областта на авиационната сигурност, казва, че смъртността при самолетни катастрофи през изминалото десетилетие в Индонезия е един на милион пътници. Този процент е 25 пъти по-високо в Съединените щати.

„Да се твърди, че разликата е само съвпадение или проява на лош късмет би било абсурдно”, каза г-н Барнет.

Следователите проучват полет 8501, който падна с 162 души на борда, но нямат данни за решаващите минути след 06:12 ч в неделя, когато пилотът поискал разрешение да промени курса и да избегне лошото време. Скоро след това, контактът с Еърбъс А 320 е загубен.

До сряда вечерта само седем тела бяха намерени – четирима мъже и три жени. Противно на някои репортажи, няма потвърдени наблюдения на фюзелажа на самолета, а какво остава за черните кутии.

Но Индонезия отдавна се класира на или близо до върха на всеки списък на развиващите се страни с проблеми на безопасността на въздухоплаването. Това носи репутацията на лоши практики за безопасност на авиокомпаниите, недостиг на опитни пилоти, много планини, създаващи опасности за ниско летящи самолети, както и бързото нарастване на въздушния транспорт като бум на икономиката.

Европейският съюз в момента е забранил на 62 индонезийски авиокомпании да летят до Европа от съображения за сигурност. Това е включвало дъщерното дружество на „Еър Ейжа”, но Европейският съюз е извадил от черния списък „Гаруда”, „Еър Ейжа” и няколко други превозвачи през последните няколко години, тъй като те са работили за подобряване на безопасността.

Превод и редакция: Васил Гьошев

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 04.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: