Румен Овчаров: Дори да има „Южен поток“, той ще заобиколи страната ни


Румен Овчаров: Дори да има „Южен поток“, той ще заобиколи страната ни


Снимка: Guliver/Getty Images

Участието на България в проекта е приключило

Проектът “Южен поток” с участието на България е приключил. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНТ. По думите му дори проектът да бъде осъществен, то той ще заобиколи страната ни.

„Много се бъркаше в “Южен поток” през последните години, той беше използван като разменна монета, той беше използван като средство за натиск върху Русия, “Южен поток” беше разглеждан от някои от предишните правителства като средство за директно обогатяване на близки до тях фирми и се получи това, което всички очаквахме и се превърнахме “в център на кръгово движение, през който никой не минава”, каза още Овчаров.

Той обясни, че идеята за създаването на проекта “Южен поток” не беше да се заобиколи Украйна, а да се направи алтернативно или конкурентно трасе на съществуващия проект “Набуко”.

„Още през 98-ма година, когато се водеха тежките преговори с Русия, голям брой експерти твърдяха, че България е незаобиколим фактор.

Оказа се, че след 3 години беше построен “Син поток” и то с български пари“, отбеляза Овчаров.

По думите му много правителства имат вина за сегашното положение – и това на Орешарски, и това на Бойко Борисов, защото още в самото инвестиционно предложеноие, подписано преди 2 години, нямало заложени конкретни параметри за това какво ще получава страната ни от проекта “Южен поток”.

 

 

Източник: http://econ.bg

Posted on 03.01.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: