Китай предлага FC-1 като алтернатива на скъпите западни изтребители


 Китай предлага FC-1 като алтернатива на скъпите западни изтребители Китай може да предложи за експорт на авиационния пазар на развиващите се страни изтребителя FC-1 Fierce Dragon (JF-17 Thunder), който може да изпълнява различни задачи за ВВС, които не могат да си позволят да закупят боен самолет пето поколение.

Според заместник главния редактор на Аerospace Knowledge Ван Янан FC-1 Fierce Dragon е оптимален вариант за страни, които не са подложени на заплаха от ВВС на други държави, разполагащи със ‘стелт’ изтребители и нямат изисквания за нанасяне на удари по цели, намиращи се на голямо разстояние.

„Използването на композитни материали ще позволи да се намали теглото на планера и да се приложат ‘стелт’ технологии.

Изтребителят може да се предлага както с руски двигатели РД-93 (както и евентуално с модернизираните РД-93МА ) , така и с китайски на компанията AVIC.

Може да се разработят различни модификации, но това зависи от броя на потенциалните купувачи”, споделя още Ван Янан.

За ВВС, които нямат достатъчно средства, изтребителят може да е прлага и на лизинг.
Аржентина проявява интерес към китайския изтребител, тъй като той може да използва противокорабни ракети дозвуковите С-802 и свръхзвуковите СМ-400AKG. Миналата година са проведени предварителни разговори.
Други потенциални купувачи са Саудитска арабия, Алжир, Малайзия, Нигерия и Судан. Мианмар също е заявила интерес за придобиване и производство в страната на FC-1.

Редица страни са изказали желания изтребителят да има двуместна версия, като според компанията AVIC такава модификация може да се появи на пазара след три-четири години.

Според главния конструктор на FC-1 Ян Вэй (Yang Wei) добрите бойни характеристики на самолета не са достатъчни за победа на конкурентните предложения, тъй като изборът зависи от „редица геополитически фактори”.

FC-1 Fierce Dragon (експортно обозначение JF-17 Thunder) е лек многофункционален изтребител четвърто поколение, разработен от Aviation Industry Corp of China съвместно с пакистанската компания концерн Aeronautical Complex.

 Китай предлага FC-1 като алтернатива на скъпите западни изтребители

 

Източник: http://pan.bg

Posted on 03.01.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: