Най-интересните мисли на годината


Най-интересните мисли на годината

© Архивно фото: Flickr.com/Klearchos Kapoutsis/cc-by

Отчитайки резултатите на отиващата си година, ние решихме да си спомним за всичко най-ярко, значимо и интересно. Това са реплики, мисли и изказвания на наши експерти – политици и политолози, икономисти и анализатори, историци и други наши събеседници, с които разговаря  Наталия Александрова:

Американското ръководство отчаяно се опитва да сплаши Русия. Вашингтон още не е разбрал, че през последните 20 години в света станаха промени. И САЩ, които се смятат за едноличен диктатор, вече гледат към многополюсен свят, който не им се подчинява напълно.

Те трябва добре да научат, че с Русия никога не може да се говори от позицията на сила. И сега огромна част от българския народ, включително и младежта, търси най-добрите отношения с Русия. Това е мнението на българския експерт, член-кореспондент на БАН, професор Иван Ангелов.

******************************

Руският език не губи своята популярност в България, напротив – получава все по-широко развитие. Изучаването му сред младежта за тях е нов прозорец към света, – отбеляза ръководителят на Руския център на Софийската библиотека Мариета Гергиева.

***********************************

Във връзка с идеологическия натиск от страна на Вашингтон върху световните СМИ, имаме нужда от една информационна революция. Трябва да се разширят медиите, да отразяват различни позиции и мнения. Да не се влияят от чуждите «съвети». За да могат хората да получават по-реална и по-обективна информация. Лидерът на партия АТАКА, български политик Волен Сидеров.

******************************

Америка продължава да нервира Русия, с цел да я склони към морална капитулация. На Европейския съюз в тази ситуация му стана некомфортно. Само едно може да се каже за него – той загубва своето АЗ, става напълно зависим от Вашингтон, счита руският експерт на Международния институт на хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер.

************************************

По мнението на българския икономист Чавдар Николов, събитията в Украйна ще се отразят негативно върху близките десетилетия. Върховните ценности се променят. Идеалите се опират върху търговски цели. Резонансът на гражданската война в Украйна се отрази и върху европейските икономически проекти.

***********************************

Санкциите срещу Русия не са довели до сериозен резултат. По опита на много държави, след тях идва военната агресия. Такива мерки вредят, преди всичко, на страни, които ги налагат, и България не прави изключение – ние носим загуби. Страда нашият народ, – казва бившият заместник-министър на външните работи на България Родион Попов.

*************************************

Насрещните санкциите от страна на Русия, са една естествена реакция, защото гаврата, на която тя е подложена в международните отношения с предвзетата теза, че е агресор и държава, която разпалва конфликти и която трябва да бъде провалена във всички отношения, е незаслужена. Тук разпалващият конфликтите обвинява другия, който е предизвикан да се защитава, – каза българският експерт, доктор по икономика Нина Дюлгерова.

***********************************

Тази година отбелязахме едновременно и рождения ден, и погребението на «Южен поток». Сега отново в България се разгръщат конспиративните теории, че това са трикове на руската страна, но аз не мисля, че това е така, казва ексминистърът на икономиката на България Румен Овчаров. Русия ни повярва, а ние не се оказахме надеждни партньори. Сега Турция, която си позволява доста независима политика от Вашингтон, ще има възможност да манипулира енергетиката на Европа. И България губи най-много!

*********************************

От тазгодишното изказване на Президента на РФ Владимир Путин стана ясно, че Русия винаги е открита за равноправно партньорство. Държавата твърдо стои на позицията на протегната ръка в търсенето на един стабилен многополюсен свят. Но това не означава, че Русия не може да гарантира отбранителните си способности. И нека да не се заблуждават тези, които разчитат на това. От руския Президент би трябвало да взимат пример много световни лидери. И сигурно вече такива има, сподели мислите си с нас депутатът на българския парламент Магдалена Ташева.

********************************

За историците е важно в своята обективност да стъпват на твърдата основа на документите. Сегашните политици трябва много внимателно да формулират националния интерес. България може да е част от ЕС и НАТО, но това не изключва ясното виждане на националните приоритети, смята българският историк, преподавател от Софийския университет, професор Евгения Калинова.

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 01.01.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: