ЦРУ шпионира врагове и съюзници


ЦРУ шпионира врагове и съюзници

© Фото: East News/Imago Stock and People

Неотдавна Уикилийкс публикува два по-рано засекретени документа на ЦРУ. Инструкциите обучават агентите да се движат вътре в Европейския съюз, заобикаляйки системите за сигурност и запазвайки „легендите” си за конспиративна дейност.

Това доказва, че американското разузнаване не прави изключения дори за съюзниците си, смятат експертите.

„Изключително съм учудена, че ЦРУ и АНС шпионират както потенциални противници, така и съюзниците”, – смята Карен Квятковски, бивша сътрудничка на американското военно разузнаване.

Инструкциите „Общи сведения на Шенген” и „Ръководство за оцеляване” имат високо ниво на секретност, което изключва предаване на информацията дори на съюзниците, включително и на колегите от разузнавателната служба на ЕС.

„На пръв поглед изглежда странно, че ЦРУ, разполагайки с пълна свобода на действие в ЕС, внедрява свои агенти в съюзни страни”, – смята Ани Мейчън, бивша сътрудничка на британското разузнаване MI5.

Според нея това говори за безпрецедентни мащаби на подслушване на територията на ЕС.

Квятковски отбеляза, че американските агенти нямат никакви проблеми с достъпа до Европейския съюз. Тя сподели опита си, макар и да призна, че отдавна не е била в Европа.

„Помня как веднъж ме задържаха на франкфуртското летище, прегледаха вещите ми и половин час ме разпитваха, макар че имах заповед, документ, че съм военнослужещ и американски паспорт – всички документи бяха наред.

Това беше няколко години преди терористичните атаки на 11 септември. На мен ми се стори, че сигурността в Европа е на ниво, във всеки случай в Германия”, – каза Квятковски.

Въпреки това публикуваните от Уикилийкс документи са от 2011 г. и 2012 г. и представляват подробни инструкции за преминаване през митническите процедури и паспортния контрол в Европа за агентите с фалшиви документи.

Публикуването на инструкциите е второто изобличаване в серията „Шпионските истории на ЦРУ”. Уикилийкс има намерение да продължи серията и през следващата година.

 

 

Автор: Дария Чернишова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.12.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: