Рогозин за Мистрал: Генерал Дьо Гол се обръща в гроба си в момента


Рогозин за Мистрал: Генерал Дьо Гол се обръща в гроба си в момента

© Архивно фото: РИА Новости/Алексей Даничев

Отказът на Франция да достави амфибии „Мистрал” на Русия не може да се счита за форс-мажор, но потвърждава геополитическата слабост, според Дмитрий Рогозин – вицепремиерът, отговарящ за отбранителната промишленост.

„Франция се поддава на натиск от страна на своите колеги от НАТО. Мисля, че генерал Дьо Гол се обръща в гроба си в момента”, добави той.

Рогозин също заяви, че невъзможността на френските корабостроители да „изпълнят договорените си задължения, скоро могат да доведат до съдебно производство.

„Ние сме готови да приемем тези два кораба. Но в случай, че нещо се промени нашите „бойни” адвокати ще се намесят – ще искаме или кораба, или парите в пълен размер. Това не е въпрос за репутацията на Русия, а по-скоро за репутацията на Франция”.

Вицепремиерът заяви, че предположения, че двата кораба „Мистрал” могат да бъдат продадени на трети страни са абсолютно безпочвени. „Това е просто технически невъзможно”, заяви Рогозин.

Договор за построяването на две амфибии клас „Мистрал” на стойност 1.12 милиарда евро бе подписан между Русия и Франция през 2011 г.

Първият кораб – „Владивосток” бе завършен през 2013 г., а вторият – „Севастопол” – е планиран да бъде завършен през 2015 г.

По време на морските изпитания на „Владивосток” Франция отложи предаването му, позовавайки се на усложнената международна обстановка, както и западните санкции срещу Русия, въведени след кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Руската федерация.

На снимката: Вицепремиерът на Русия – Дмитрий Рогозин

Миналата седмица информационни агенции съобщиха, че екипажът от 400 души, обучаващ се да управлява „Владивосток” е напуснал Франция.

Вицепремиерът също разкритикува като „абсолютно недопустима” и „позорна” сегашната ситуация, в която 80% от всички полети на дълги разстояния от руските авиокомпании се провеждат с чуждестранно изработени самолети.

Но скорошните промени в икономическата ситуация правят по-изгодно използването на руски самолети, като например „Туполев 204”, добави той.

Постът на Рогозин също го прави отговорен и за руската космическа програма. В интервю той разкри плановете за прекратяване на сътрудничеството със САЩ в полза на страните от БРИКС, като например Бразилия. – прочетете повече тук.

По-специално, каза той, Русия планира да „си върне от САЩ” проекта Sea Launch и да го развие заедно с Бразилия. Рогозин също заяви пред репортери, че няма планове да използват украински ракети в новия проект Sea Launch.

„След това, което се случи в Украйна, е невъзможно да се говори за хай-тек индустрия в страната. Всичко от този род умря там. Това е причината, поради която проекта също беше спрян”, каза той.

Рогозин продължи, казвайки че руската индустрия може напълно да задоволи търсенето на специализирано оборудване, необходимо за проучване на Арктическо море, но отбеляза, че преструктурирането може да отнеме време.

„Путин постави изключително проста и ясна задача пред нас – да не купуваме какъвто и да е хардуер за разработване на ресурсите на шелфа, ще го произведем в нашата страна.

Дори ако трябва да се отложи развитието за една година, но ние ще доставяме оборудване за високотехнологични цивилни кораби”, каза той.

Русия вече има нужда от съдове, като например морски платформи и танкери за втечнен природен газ и отбранителната промишленост ще предложи помощ на цивилната корабостроителна индустрия, след като тази задача бъде определена от лидерите на страната, заяви Рогозин.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Advertisements

Posted on 31.12.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: