Вашингтон използва кюрдите, за да упражни натиск върху Багдад


Вашингтон използва кюрдите, за да упражни натиск върху Багдад

© Архивно фото: REUTERS/Azad Lashkari

Кюрдите се съгласиха да се помирят с Багдад, отлагайки за неопределено време перспективите за независимост за сметка на големите икономически субсидии.

Но се оказа, че най-много спечелиха САЩ, като получиха възможност да използват кюрдските си съюзници за по-нататъшен натиск върху Ирак.

Сключен е договор, който сложи край на многомесечната криза, разкъсваща страната. По-рано Багдад спря бюджетната подкрепа на Кюрдистан, като се изплаши от плановете на Кюрдското регионално правителство (КРП) да търгува с петрол, заобикаляйки общата иракска схема.

Скарването между КРП и Багдад подкопа военното им сътрудничество и доведе до съкрушително поражение от ИД в началото на лятото.

Договорът, напротив, ще позволи на страните да прекратят вътрешните спорове и да задвижат съвместна контраатака срещу позициите на „Ислямска държава” през следващата година.

Условията на сделката са такива: кюрдите се задължават да изнасят над 550 000 барела петрол на ден изключително чрез Иракската петролна компания – за сметка на щедрата подкрепа от Багдад.

А иракското правителство ще отпусне за нуждите на Кюрдистан 17% от държавния бюджет (дял, пропорционален на кюрдското население на страната) плюс 1 милиард за въоръжение и тренировка на кюрдските военни (Пешмерга).

Багдад косвено призна още, че петролното находище в Киркук е под юрисдикцията на Кюрдистан.

От сделката кюрдите спечелиха: регионът не само увеличи притока на бюджетните средства, но и избегна бъдещите военни разходи, които пое Багдад – а да не говорим вече за разширяването на петролните владения.

Иракското правителство направи огромни отстъпки от страх, че кюрдите скоро ще проведат референдум за независимост. Загубата на Кюрдистан би довела страната до ръба на гражданска война, най-малкото, до разцепване на Ирак на враждуващите сунитска и шиитска част.

Сега, благодарение на договора Кюрдистан остава част от Ирак, най-малкото, де юре.

Но договорът по никакъв начин не засяга сътрудничеството на кюрдската армия с Пентагона. Благодарение на това военните формирования в Кюрдистан остават близък съюзник на САЩ.

Иракската политика остава под шапката на Вашингтон, защото сега Багдад ще трябва да бъде още по-податлив пред лицето на независимостта на Кюрдистан.

Предвид цялата крехкост на Ирак като държава и нарастващата мощ на Кюрдистан, КРП получи в ръцете си картбланш.

А САЩ получиха възможност дистанционно да управляват Ирак, като използваха кюрдските си любимци за натискане на болните места на страната.

Само трябва Багдад да се заинати и САЩ отново ще увеличат подкрепата си на кюрдските сепаратисти (чиято армия и без това потвърждава боеготовността си всеки ден).

Това ще има наистина разрушаващи последствия за несговорчивия Ирак.

 

 

Автор: Андрей Корибко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.12.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: