България завършва 2014 г. с провал на енергийните проекти


България завършва 2014 г. с провал на енергийните проекти

„Южен поток”

Основното събитие през 2014 г. за България е окончателният провал на енергийните проекти. Страната е подвластна на Вашингтон и Брюксел и се разкъсва от противоречия, – заяви в интервю лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров.

Но, както казват гостите на руската столица, основният парадокс е, че тъкмо българският бизнес елит вярва в посоката на Русия и Путин, докато част от бедното население, изнемогваща под тежестта на провалената държавна политика, в своята заблуда и отчаяност възлага надежди на ЕС и неговите реформи.

Междувременно, САЩ използват всички средства, за да разпалят конфронтация в Европа, и се опитват да въвлекат Русия в открита война, – смята българският политик.

КОРЕСПОНДЕНТ: Какви най-забележителни събития преживя България през тази година?

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Значително събитие… Своеобразен български майдан беше организиран от НПО, от американски фондации. На практика се постигна смяна на правителството, реставрация на властта и връщане на десните партии, които защитават неолиберализма, глобализма и колонизацията на България. Получи се нова коалиция, която работи против интересите на България, тъй като допусна спиране на редица енергийни проекти.

«Атака» е в опозиция в този парламент заедно със Социалистическата партия, и сме категоричтно против политиката на този кабинет. Бяха гласувани нови заеми – общо 12 млрд лева, доходите са замразени, над 20% от българите живет под нивото на бедността, 52% не могат да си позволят пъноценно хранене и нормално парно. Безработицата е много сериозен проблем. Ние сме с най-ниските доходи в Европа, около десет пъти под средноевропейските. И всичко това се нарича евроатлантическа интеграция!

Партия «Атака» е за съвсем друга политика – на връщане на държавата в икономиката, създаване на държавни индустриални предприятия, на икономика на потребление и широко сътрудничество с държави като Русия, Китай, Индия. Всичко това би раздвижило икономиката, би дало работни места и би повдигнало стандарта на живот. За съжаление, нашето виждане е в пълно противоречие с управляващите. Нашата партия е против киевската хунта. Ние сме против санкциите срещу Русия и за излизането на България от НАТО. Всичко това ние изповядваме като родолюбци – българи, които знаят, че нашата страна принадлежи на евразийското пространство и никога няма да бъдем атлантици, защото техните ценности за нас са измама.

България трябва да излезе от Северноатлантическия блок, защото ставаме техен плацдарм. Имаме вече четири военни американски бази без никакъв контрол, без те да плащат за това.

КОРЕСПОНДЕНТ: И те не плащат. Такъв е договорът…

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Ще разкажа един любопитен случай. В един софийски ресторант случайно виждам американския посланик Джеймс Уорлик. Взимам един лист хартия, пиша – Вие ни дължите два милиарда за американските бази. Нося му листа и казвам – това е Вашата сметка, господин посланик. Той се нервира, хвърли листа и се закани, че ще ме унищтожи. Аз му казах, че искам среща, но той не ме прие, щях так да му кажа, че най-мощната страна ползва безплатно бази в най-бедната в Европа страна. Така или иначе сме застрашени от въвличане във война.

След срещата в Уелс на натовските държави тази година българското правителство прие една стратегия, наричана „Визия 20-20”, в която пряко се очертават като врагове Русия, Иран и Китай. Това е много опасно, защото България става страна в една барикада. И затова час по-скоро трябва да излезем от НАТО.

КОРЕСПОНДЕНТ: Но това не е реално, всъщност…

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Това не е реално при сегашното управление. Ако властта се промени в полза на такива партии като нашата, то може да стане реалност.

През 1966 г. Шарл де Гол извади Франция от НАТО, като каза, че страната има свой, по-самостоятелен път.

КОРЕСПОНДЕНТ: Ако това съумеете да направите, ще бъде безпрецедентен случай. Може би някакъв политически обрат.

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Аз мисля, че такъв обрат предстои на цяла Европа. Немалка част от европейското общество не приема санкциите срещу Русия. Това е заговор. Щети. А тези, които ги поддържат, искат да угаждат на Вашингтон. И така ще бъде, докато обществата там не си сменят лидерите, толкова бездушни и безлични. Интересите на Европа не са интересите на САЩ.

Годината, която идва, се опасявам, че от страна на САЩ може да има провокации, които да замесят Русия в преки военни действия. Америка не може да понесе факта, че престава да бъде световен лидер. Не могат да понесат, че се прави нов икономически съюз със Русия.

Спирането на „Южен поток” беше направено под натиск на американски сенатори начело с Джон Маккейн. И трябва най-сетне у нас да дойдат на власт хора, които да могат да казват на Вашингтон „Не!”. В България има такива хора.

КОРЕСПОНДЕНТ: Сложно е да си на власт. Предполагам, че всеки управник, достигащ най-големите върхове, от някого се подлага на критика. Но като вземем българския период от влизането в ЕС, първото нещо, което са направили еврокомисарите, е посягането на българската енергетика. Вие споменахте и „Белене”, и „Козлодуй”. Огромни необосновани претенции и сетне и „Южен поток” беше спрян. Сега България изцяло става зависима от кого?

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Става зависима от Турция, което е парадокс, защото с Турция имаме вековни «отношения». В момента натискът на САЩ доведе до там, че Турция става основен разпределител на газ за Европа. Много тежък удар за България. Смятам, че един ден нашите управници ще отговарят за това пред съда.

КОРЕСПОНДЕНТ: Турците в същност отдавна са искали да посегнат на европейската газова магистрала. От 2006 г. шантажират ЕС с влизането им в организацията в замяна на регулирането на газовия поток в тяхна угода. Тогава не стана, а сега планът им реално може да се осъществи.

Може би работата е не толкова в националното достойнство на българите, което е много важен фактор, важното е как в действителност Турция като ориенталска държава ще контролира процеса.

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Казах в парламента, че сега ще купуваме руски природен газ с турска надценка. Поради идиотското поведение на европейские лидери Турция ще печели. Турция има стратегически апетити да си върне влиянието върху Балканите. Тя гледа на България като своя провинция.

КОРЕСПОНДЕНТ: И все пак, кое по-специално бихте искал да отбележите като най-главното събитие за България на 2014 г.?

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Това е провалът на енергийните проекти.

КОРЕСПОНДЕНТ: Има един факт, който напоследък наблюдаваме. Българите, които идват в Русия, сега казват, че бизнес елитът поддържа Русия и Путин, а бедните хора възлагат надежди на реформите на Евросъюза и поддържат натовския курс? Не е ли парадоксално?

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Може би истината идва оттам, че по-иформираните хора повече разбират нещата. И все още има немалко българи, които остават под влияние на лъжата, идваща от ЕС и НАТО. Тази измама беше наслагвана 20 години. Но все повече нарастват прозрелите хора, които виждат залъгалките на Брюксел. Това означава, че българинът е буден, но просто информационното пространство е предвзето.

КОРЕСПОНДЕНТ: Искам силният български дух да е преди всичко. Най-накрая какво ще пожелаете на България на прага на Новата година?

ВОЛЕН СИДЕРОВ: Пожелавам да върнем това време, в което ние се чуствахме и се отнасяхме един към друг с Русия като братя. Вярвам, че това е главното за нас.

 

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Advertisements

Posted on 31.12.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: