Централна и Източна Европа и Украйна: заплахи и поуки


Централна и Източна Европа и Украйна: заплахи и поуки

© Фото: AP/MTI, Attila Kovacs

През последните месеци украинската криза се превърна в главен дестабилизиращ фактор за Централна и Източна Европа.

Неспособността на Европейския съюз да прокарва ефикасна политика на украинска насока и конструктивно да сътрудничи по въпроса с Русия кара регионалните страни самостоятелно да защитават своите интереси.

През последните 25 години главен регионален механизъм е Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Създавана за съдействие на европейската интеграция, тази „четворка“ разполага със сериозен потенциал за уреждане на регионални конфликти.

Не е за учудване, че именно това обединение пое отговорност за прокарване на реформите в Украйна, целящи да намалят остротата на кризата.

На състояла се в средата на декември среща на Вишеградската група участниците решиха да разделят помежду си т. н. „сфери за реформиране“.

Словакия се зае с енергийните въпроси, Полша – с децентрализирането на Украйна, реформите на местното самоуправление и публичните финанси, Чехия – със сферата на гражданското общество, образованието и функционирането на украинските медии, Унгария – подобряване на икономическата политика и развитието на дребния и средния бизнес.

Имайки предвид опита, натрупан в съответните сфери, подобно сътрудничество е способно да помогне на Украйна – разбира се, ако то бъде освободено от различни политически спекули.

Например Чехия по равнище на външноикономически връзки заема важно място в Европейския съюз, каза в разговор с кореспондент на „Россия сегодня“ („Русия днес“) политологът Владислав Белов. При това, казаното засяга не само Украйна, но и Русия:

– Чешката Република по външноикономически оборот, по-специално с Русия, изпреварва много страни на Европейския съюз. Чехия изнася преди всичко машини и оборудване, което е потенциал за външноикономическо сътрудничество.

Украинските власти, чрез своя президент Петро Порошенко, на свой ред, призоваха участниците във Вишеградската група да отидат още по-далеч и да съдействат за трансформиране на формата на това обединение „от четири страни към пет страни с участието и на Украйна“.

Но в момента подобно нещо изглежда слабо вероятно, имайки предвид дълбочината на кризата в Украйна и противоречивостта на позицията на Европейския съюз.

Един от важните аспекти на украинската криза за страните от Централна и Източна Европа е енергетиката.

Украйна не може да се откаже от реверса на газ от региона – в това число от Полша и Словакия, при това обемите на реверса постоянно нарастват. Но подобна практика заплашва със сериозни рискове за самата Словакия, принудена, всъщност, да препродава на Украйна газ, внасян от Русия.

През септември 2014 година унгарският оператор на газотранспортната система – компания FGSZ – спря транспортирането на газ в Украйна за неопределено време, като обясни действията си с увеличаването на вътрешната консумация.

 

 

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 30.12.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: