ИЗЧЕЗНАЛИЯТ QZ8501- Странни съвпадения с трагедията на МН370


ИЗЧЕЗНАЛИЯТ QZ8501- Странни съвпадения с трагедията на МН370


Снимка: Темаdaily

Във форумите пилоти коментират, че при двете трагедии подозрително реакцията на контролните органи закъснява с няколко часа

Изчезването на самолет А320 на AirAsia – полет QZ8501 по маршрут Индонезия – Сингапур – неизбежно извиква сравнения с нерешената и до днес загадка с изчезването на самолета на Malaysia Airlines – МН 370.

Самолетът „Boeing 777“ изчезна на 8 март т.г.  с 239 пътници на борда, пътуващи по маршрута Куала Лумпур – Пекин. В спасителните операции и при издирването на останките се включиха международни екипи, но досега не е открита дори следа от останките на самолета. След като в края на август издирвателната операция  бе прекратена, тя бе подновена на 4 октомври – отново без никакъв успех.

Разследващите екипи първоначално отхвърлиха версията за терористична атака, но въпреки това не спират конспиративните теории. И макар че все още броят на версиите за изчезването на QZ8501  да се ограничава само до лошото време и турбуленциите в района на въздушния коридор над остров Белитунг, вече се правят паралели между двата трагични инцидента.

Във форуми онлайн пилоти коментират факта, че и при двата инцидента екипажът изобщо не е подавал сигнал за извънредна ситуация на борда на самолета. Освен това по идентичен начин контролната кула губи връзка със самолета и минава доста време между прекратяването на комуникацията и обявяването на извънредна ситуация.

Самолетът Airbus A320-200 излетял от втория по големина индонезийски в 05:31 ч. местно време, а последната връзка е била установена около 45 минути по-късно – 06.13 ч. Една един час по-късно в 07.08 ч. кулата за контрол на въздушния трафик подава сигнала “INCERFA” (Uncertainty Phase)  – което означава, че „позиционирането на самолета не е известно“ . В 07.29 ч. е подадена тревога за извънредна ситуация, а в 07.55 ч. от въздушния контрол е подаден „сигнал за бедствие“ (emergency distress).

Почти десет месеца преди това между загубата на връзката с екипажа на  MH370/MAS370 и подаването на сигнала за бедствие минаха почти четири часа. във форума пилот с псевдонима Hempy коментира, че изчезването и на двата самолета от радарите в контролната кула е било очевидно и при самолета на Air Asia е тегнела „сянката на MAS370”, поради което е трябвало сигнала за бедствие да бъде подаден още в 06.26 ч. „Така биха постъпили отговорните органи във всяка западна страна“ – коментира Humpy.

Втори любопитен факт: самолетът на Air Asia изчезва недалеч от индонезийската военноморска база в Банкга Белитунг. Този факт върна отново версията, която бе разпространена за изчезването на MH370, според която самолетът е кацнал тайно на военноморската база на САЩ, разположена на остров Диего Гарсия, в района на която изчезна тогава самолетът.

Тогава американското командване отрече всякаква връзка с инцидента, но направи това не категорично и толкова убедително, поради което не всички са убедени, че това е цялата истина.

Освен това съществуват бизнес връзки между компаниите на двата изчезнали самолета. През 2011 AirAsia и конкурентната компания Malaysian Airlines се споразумяха за суапова сделка за размяна на акции в двете компании.

Според постигнатото споразумение компанията майка Tune Air предоставя 10% от AirAsia, срещу което получава 20.5% от Malaysian Airlines. Двата въздушни превозвача обявиха, че ще си сътрудничат в различни области – като например при закупуването на нови самолети и откриване на нови линии, които ще обслужват.

Девет месеца по-късно обаче сделката се провали, след като профсъюзът на работниците от Malaysian Airlines се обяви против сътрудничеството, опасявайки се от уволнения. Но в резултат на двете въздушни катастрофи от март и юли т.г. Malaysian Airlines е на ръба на фалита.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Реклами

Posted on 30.12.2014, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: