Достигнала ли е Европа границата на търпение спрямо политиката на САЩ?


Достигнала ли е Европа границата на търпение спрямо политиката на САЩ?Журналистът Патрик Смит коментира отношенията между САЩ и Стария свят на фона на украинската криза.

Рецесията на европейската икономика е един от възможните разходи при реализирането на геополитическите амбиции на САЩ, чиито съюзници в Стария свят започват да усещат последиците от икономическия натиск на Вашингтон върху Москва, пише американският журналист Патрик Смит за изданието The Fiscal Times.

Въздействието на санкциите върху колебанията на рублата е очевидно, но не по-малко предвидима стана и реакцията на другите световни валути спрямо ситуацията в Русия, отбелязва той.

Така полската злота достигна рекорден за последните 15 години минимум спрямо еврото, Беларус удвои основния лихвен процент, валутите на развиващите се пазари (Индия, Южна Африка, Турция) също изпитват затруднения.

„И току-що завършил Факултета по икономика студент ще разбере, че това са последици от опитите на Вашингтон да нанесе удар срещу руската икономика“ – отбелязва публицистът.

Волята на САЩ бе реализирана отново, когато ЕС наложи вето на инвестициите в Крим, но европейските лидери все по-често заявяват, че санкциите вредят не само на самата Европа, но са контрапродуктивни по самата си същност, тъй като не водят до деескалация на напрежението, а са насочени срещу руската икономика.

„Европейският съюз започва да се разделя на фракции. Като взема предвид реакциите на  всички европейски политици (по отношение на политиката на САЩ срещу Русия), Европа вероятно е достигнала лимита си на съгласие с политиката на администрацията на Обама“ – пише Смит.

В този контекст според него е важен и фактът, че Европа не разполага с онзи фискален и финансов запас от преди шест години, затова ще е трудно да се реагира спокойно на разходите от американската политика на ограничаване на европейската икономика.

Барак Обама може би е прекрачил линията в отношенията с Европа, смята американският публицист.

Според него доказателство за това може да бъде фактът, че САЩ позволи на украинската криза да достигне точката, в която и европейците започват да изпитват материални трудности, за да покажат предварително определената посока на трансатлантическите отношения.

Ако партньорството ще се развива в същия дух, триенето между Вашингтон и Брюксел ще продължи да расте.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Реклами

Posted on 30.12.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: