Вместо България, Турция получава руски газ


Вместо България, Турция получава руски газ

© Архивно фото: РИА Новости

Технико-икономическата обосновка и обемът инвестиции за компресорната станция във връзка с разширяването на „Син поток“ ще бъдат определени към края на годината, каза ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

Оценявайки неотдавнашното посещение на руския президент Владимир Путин в Турция, експертите го наричат „излизане на историческа перспектива“.

Русия е основен износител на енергийни ресурси за Турция, смятана на свой ред от нашата страна за сигурен консуматор и партньор в сферата на транспортирането на руски ресурси за Европа, съобщават от руското министерство на енергетиката.

Турция консумира 45 милиарда кубически метра газ годишно, от които 60% са руски. Газ от Русия за Турция се подава по тръбата „Син поток“, прокарана по дъното на Черно море, както и по Трансбалканската магистрала през Украйна.

По време на преговорите в Анкара Русия и Турция обсъдиха и по-нататъшното увеличаване на капацитета на магистралата от 16 на 19 милиарда кубически метра газ.

Не всички обаче се зарадваха на тези новини. Най-горко съжалява България, макар че нейното съжаление остана само на хартия. Позицията на България по „Южен поток“ остана без промени, но страната иска да продължи консултации с Руската Федерация.

Министерството на енергетиката на България на преговори с руските си колеги заяви, че позицията на България остава непроменена: газопроводът е важен за София, но следва да отговаря на законите на Европейския съюз.

Единственият реален изход за България е да скъса този „порочен кръг“ и да определи приоритетите си. „Южен поток“ е важен проект, преди всичко, от гледна точка на диверсифицирането на маршрутите за доставки на природен газ.

Освен това, газопроводът е свързан с плановете за възстановяване на икономиката и създаване на нови работни места в процеса на неговото строителство и експлоатиране.

Под натиска на Брюксел през лятото България се отказа от продължаване на строителството на „Южен поток“ на своя територия. И през декември президентът на Русия Владимир Путин спря проекта, като се договори с Турция да го завие към нейните граници.

Повечето наши специалисти все пак изразяват надежда, че руският газ все пак ще бъде върнат, казва българският експерт по енергетика Александър Сивилов:

– Наистина, това се очертава като един много сериозен проблем за България, защото има реална възможност при това положение тя да остане встрани от всички проекти, свързани с транзита на газ, т.к. от Турция следващото трасе ще бъде прокарано по на юг, да речем, през Гърция.

И оттам да се търсят други варианти за обикаляне на България. При условие, че политическата класа ще продължи да държи на такава позиция срещу тези руски проекти.

От „Южен поток“ бяха заинтересовани много други европейски държави, след както той щеше да обикаля Украйна. Така че България е със сериозни загуби за момента.

Макар че някои български политици заявяват, че не съжаляват за проекта, като не могат да не осъзнават, че лишават България да се превърне в един голям енергиен център на Балканите. Това е втори енергиен проект, от който България се самолишава, говоря и за Белене.

В такъв случай България става заложник на политици, които даже не са български. Сегашните ни управляващи са част от десните в Европарламента.

Поради тази причина те в общоевропейски план се опитват да удържат Русия като потенциален враг, тъй като страдат от комплекси за «студената война». А част от българското население ги подържа.

Наистина, трудностите идват от европейското законодателство, с което ние сме принудени да се съобразяваме.

За съжаление нито Унгария, нито Италия, никой не успя да наложи развитието на проекта. България сега все повече енергийно и икономически ще бъде зависима от Турция, а по-нататък и политически.

Скептично съм настроен и към разработките на българските находища. Фирмите, които спечелиха договора за проучванията, например, в Хан Аспарух в Черно море, отложиха тия проучвания, т.к. им се струва това в момента нерентабилно.

Тоест ние оставаме практически на старото положение, само че без никакви нормални перспективи. Аз от тази гледна точка се надявам, че още не е приключила окончателно работата с „Южен поток“.

Вероятно, разговорът ще бъде продължен при едно по-мащабно променяне на политиката на ЕС спрямо Русия, – смята българският анализатор Александър Сивилов.

 

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 30.12.2014, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: