Украйна е дала повече пари на Запада, отколкото е получила


Украйна е дала повече пари на Запада, отколкото е получилаОтчаянието и разочарованието в Киев вземат връх, след като стана ясно в рамките на няколко дни, че и МВФ и Европейския съюз ще замразят договорената финансова помощ за изправената пред фалит държава

През 2014 г., възкачилите се на власт в Киев след „Евромайдана“ получиха нищожна финансова помощ от предварително договорената. С неголямо закъснение дори про-западната преса в Украйна вече си направи тъжната равносметка.

„Украйна даде повече пари на Запада, отколкото получи“ – този тъжен извод прави изданието „Вести.ua“.

Същото обясни и самия премиер Арсений Яценюк, който разясни, че през 2014 г. Украйна е дала на кредиторите $14 млрд.долара, а е получила около $9 млрд.долара. Отделно Европейския съюз притисна Украйна да започне да изплаща дълговете си към руската „Газпром“, припомни Яценюк. Министерството на финансиите пък обясни, че $11 млрд.долара са били дадени на западните кредитори.

Изданието „Вести“ заключава, че заради неизпълнените обещания на евросъюза и Международния валутен фонд Украйна е направила финалната крачка към фалита – „това е основната причина за падането на курса на гривната и изпадането на страната пред неясно и мъгливо бъдеще“, пише украинското издание.

Припомняме, че Международния валутен фонд буквално застави Украйна да се откаже от предложените, далеч по-изгодни, а и сигурни, кредити от Китай и Русия и да приеме кредитиране от фонда.

Тогава с ясното съзнание, че на Украйна са нужни над $35 млрд.долара, за да не изпадне във фалит МВФ обеща да кредитира страната, за да не допусне това да се случи. По-късно, през месец Април МВФ одобри кредит от $17 млрд.долара за Киев, но тези дни от фонда заявиха, че „Украйна едва ли ще получи нов транш“, а подхода им към страната от фонда определиха като „твърде оптимистичен“.

Още в разгара на кървавите сблъсъци на площад „Независимост“ мнозина анализатори, в т.ч. и западни, коментираха, че Запада няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Украйна, както обещаваха, че ще направят в замяна на геополитическата преориентация на страната.

САЩ и ЕС нямат намерение да стоят с лъжичка в ръка до Киев, който беше свикнал да получава кредити и полу-безплатен газ от Русия в продължение на години. Без финансовата помощ на Русия Украйна отдавна щеше да изпадне във фалит.

Сега в Киев си спомнят и недоумяват защо правителството на Юлия Тимошенко през 2008-2009 получи с лекота кредит от МВФ в обем от $11 млрд.долара въпреки, че ситуацията тогава не беше толкова кризисна, каквато е сега.

За новата власт в Киев, промотирана като „про-западна“, е трудно да си обясни защо през 2014г. въпреки огромните обещания МВФ отдели едва два транша за Украйна на обща стойност от едва $4,6 млрд.долара.

Но всичко е повече от очевидно: МВФ си прибра $11-те млрд.долара, които Киев вече им дължеше и знаейки, че Украйна е нестабилен и ненадежден платец няма намерение да отделя нищо повече от символични суми.

Поведението на новите „благодетели“ на Украйна, които даваха какви ли не нереални обещания и надежди беше повече от безотговорно.

В момент, в който „Евромайдана“ беше окървавен от въоръжените тълпи от крайно-десни радикали, които започнаха да идват на площада въоръжени с огнестрелни оръжия, чивнониците от Брюксел и хора като сенатор Джон Макейн пристигаха в Киев, за да „изкажат подкрепата си“ за „про-европейското бъдеще на Украйна“.

Тогава ЕС най-хладнокръвно описваше, че след свалянето на Виктор Янукович няма повече пречки и едва ли не Украйна ще бъде приета в евросъюза, където я чакали с отворени обиятия. Разбира се, новата еврокомисия побърза да залости вратите на съюза минимум до 2020 година, а обещанията на Елмар Брок – тогавашния председател на комитета по външните дела на ЕС, който заяви, че ЕС щял да осигури 20 млрд.евро кредит на Украйна сега звучат като поредното отминало и нереално обещание.

И последните илюзии и надежди се изпариха – еуфорията от „Майдана“ утихна и реалността за истинските намерения на тези, които инициираха кървавото сваляне на Янукович само няколко месеца преди предстоящите избори, след които Янукович щеше да си тръгне вече започнаха да избуяват.

Украинците се чувстват излъгани, но са си виновни сами, защото никой не ги е карал да вярват в лъжите на „спасителите“ си.

Както се казва – „по-добре грозната истина, отколкото красивите приказки“.

 

 

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/

Posted on 25.12.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. То и със България стана същото те не искат да не памагат а да ни доят!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: