Уикилийкс публикува инструкции на ЦРУ към шпионите


Уикилийкс публикува инструкции на ЦРУ към шпионите

Снимка: Guardian

Те включват съвети за външен вид, избягване на проверки по летища и гранични пунктове и др.

Добър външен вид и без плащане в брой: това са някои от съветите към шпионите от ЦРУ в инструкция за преминаване на държавните граници. Секретният документ е публикуван в неделя от Уикилийкс (WikiLeaks), съобщава АФП.

Двата публикувани документа от 2011 и 2012 г., са класифицирани с кода „NOFORN“, което означава, че могат да се споделят само с разузнавателните служби на съюзнически държави, съобщи Уикилийкс.

Те са част от поредица съвети затова как да се избягват щателните проверки по летищата и граничните пунктове. Някои от тях изглеждат са очевидни, като правилото да не се купува билет в брой в деня преди полета.

Другите показват здрав разум: пътникът с дипломатически паспорт да не изглежда запуснат. Трябва да се придържаш към прикритието си, гласи друг.

„Въднъж в ранните сутрешни часове на европейско летище, служителите по сигурността избират агент на ЦРУ за подробна проверка“ пише в документа.

„Въпреки че агентът не е дал никакви основания, твърде неугледното облекло е било в противоречие с обичайния вид на притежател на дипломатически паспорт и може да е причина за проверката“, се описва там.

Багажът на агента е бил подложен на проверка за съдържание на експлозиви. Тестът се оказа положителен. Въпреки допълнителни разпити, служителят държи на прикритието си, че се занимава с антитероризъм и успява да продължи пътуването си.

„Подходящо прикритие, правдоподобно и научено добре е важно, за да се избегнат тези подробни проверки и е задължително, за да се преодолеят“, казва ЦРУ.

В съобщението на Уикилийкс се посочва този пример с въпроса: „Ако антитерористическата дейност, която обяснява следите от експлозиви, е само прикритие, какво е правел този агент на ЦРУ на летище (на Европейския съюз) със следи от взривни вещества и защо е получил разрешение да продължи пътуването си?“.

Единият от документите показва загрижеността на ЦРУ от въвеждането на биометричния контрол за притежателите на американски паспорти, което „заплашва с осветяване“ и прави по-трудно пътуването на агенти с фалшиви документи.

Разпространените в неделя документи са втора част от поредицата за ЦРУ.

„ЦРУ предприе отвличания в европейски държави, включително в Италия и Швеция, по времето на президентството на Буш. Тези указания показват, че по времето на Обама, ЦРУ все още възнамерява да прониква през границите на Европейския съюз и да провежда нелегални операции в държавите членки на ЕС“, пише Джулиан Асанж, основателят на Уикилийкс.

Документите могат да бъдат намерени на адрес wikileaks.org/cia-travel/

Уикилийкс разпространи през 2010 г. 250 хил. американски дипломатически грами и 500 хил. военни доклади класифицирани с гриф „строго секретно“.

 

 

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 25.12.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: