В момента влизането на Украйна в НАТО е невъзможно


В момента влизането на Украйна в НАТО е невъзможно

© Колаж: «Гласът на Русия»

На 23 декември парламентът на Украйна прие закон, който отменя извънблоковия статут на страната и фиксира стремежа на Киев да стане член на НАТО.

Руски експерти смятат, че по геополитически и икономически причини въпросът за влизането на Украйна в НАТО още дълго време ще остане само на хартия.

Европа едва ли ще подкрепи влизането на Украйна в НАТО, тъй като всички разходи, свързани с превеждането на украинската армия на натовски стандарти, ще легнат на плещите на водещите членки на Европейския съюз, смята президентът на международния Център за геополитически анализ Леонид Ивашов:

– Далеч не всички в Европа, особено в Западна Европа, иска Украйна да бъде в НАТО. Тя следва да се превъоръжава с натовски образци и стандарти на оръжия, но Украйна сега няма пари, а значи ще плащат европейците.

Експертът отбелязва, че не всички в Европа искат разногласия с Русия по политически мотиви, а значи, процесът на влизането на Украйна в НАТО ще е тежък и най-вероятно е тя да получи статута „извънблоков съюзник“.

Експертът от Центъра за международна сигурност Андрей Загорски смята, че приемането от Върховната Рада на закона е един политически жест, а въпросът с влизането в НАТО засега е извън практическата плоскост:

– Това е не толкова закон, който премахва определени спънки по пътя на членуването в НАТО, колкото е една политическа демонстрация. Въпросът остава теоретичен, на практика той не се разглежда засега нито в Киев, нито в Северноатлантическия алианс.

Главна пречка по пътя на Украйна в НАТО ще станат нерешените териториални спорове, казва Алексей Фененко от руския Институт по проблемите на международната безопасност:

– В момента Украйна в ни какъв случай не може да влезе в НАТО, защото с двата нерешени териториални проблема никой там няма да я приеме. Донбас и Крим сдържат Киев в желанието му да влезе в Северноатлантическия алианс.

НАТО не приема в своя състав страни, имащи териториални спорове, а Украйна претендира за Крим, станал част на Русия по резултатите от референдума през март.

Въпреки това, експертът смята, че след време за Украйна ще бъде създаден един „особен“ вид партньорство в рамките на НАТО, или ще й дадат статута на основен съюзник на Северноатлантическия алианс извън блока, което ще даде право на САЩ да разполагат на нейна територия своя военна инфраструктура.

 

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 24.12.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: