Американски експерт: Модернизацията на ядрените сили на САЩ е с цел конфронтация с Русия


Американски експерт: Модернизацията на ядрените сили на САЩ е с цел конфронтация с РусияТеодор Постол изказва позицията си в статия за ежедневника Nation.

Осъществяваната от администрацията на Обама амбициозна програма за модернизация на ядрените сили на САЩ е насочена към подготовката им за пряка конфронтация с Русия.

Това е становището на изтъкнатия американски експерт по международна сигурност Теодор Постол, професор от технологичния университет в Масачузетц. По-късно този месец мнението му ще бъде публикувано в статия на страниците на ежеседмичника Nation, но изданието я е предоставило предварително на агенция ТАСС.

Постол остро критикува плановете на американското правителство по отношение на модернизацията на ядрените оръжия на САЩ, за което Вашингтон, според редица изчисления, планира да похарчи 1 трилион долара в продължение на няколко десетилетия.

От гледна точка на Постол, тези намерения са насочени предимно към подобряване на „взривните системи и усъвършенстване точността на бойните глави на балистични ракети за далечни разстояния изстрелвани от суша и от вода, както и увеличаване мощността на други ядрени бойни глави„.

„Задълбоченият технически анализ“ ни позволява да направим извода, че САЩ предприема „сложни усилия, за да подготви ядрените си сили за пряка конфронтация с Русия“, вярва експертът.

Въоръжените сили на САЩ, пише Постол, сега си „мислят, че могат да водят и да спечелят една ядрена война с Русия“. Модернизацията на американския ядрен военен комплекс е „тревожна индикация“ за това, убеден е експертът.

Според него тази програма ще доведе до появата на „ядрени сили, които ще намалят шансовете за избягването на катастрофа в случай на криза“, което ще има сериозно въздействие върху международните отношения.

A „всеки, който изучава историята знае, че подобни кризи не могат да бъдат избегнати, че те възникват от непредвидени и неочаквани събития“, предупреждава Постол.

Според неговото заключение, изпълняваната от администрацията на Обама политика за модернизация на ядрения арсенал е „неразумна“ и тя „директно подкопава националната сигурност“ на самите Съединени щати.

Относно основните изводи на Постол – за провежданата от Вашингтон подготовка за директна конфронтация с Русия и позицията му, че при такъв конфликт може да има победа, кореспондент на ТАСС е потърсил друга гледна точка. Заместникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на контрола върху въоръжението и международната сигурност Роуз Гьотемюлер е била помолена да коментира вижданията на експерта.

„Дълбоко не съм съгласни с тези две тези (на Постол)“ – отговори Гьотемюлер. Тя отбелязва, че „многократно е заявявала пред събеседниците си в Москва“, че Русия и САЩ в миналото „вече са вървели по този път“, съществували са „в рамките на цикъла „действие – противодействие“, представляващ надпревара във въоръжаването.

Последното, от което се нуждаем, е да повтаряме грешките на Студената война, да вливаме ресурси и невъобразим човешки капитал в програми, от този род“ – каза дипломатът.

По думите на заместник държавният секретар, САЩ не смятат тези програми „необходими в настоящия момент“.

Все пак, „това, което е необходимо, е известна разумна модернизация на нашите ядрени сили“, вярва Гьотемюлер.

В тази връзка тя припомня, че Русия „в първото десетилетие на двадесет и първи век е фокусирала ресурсите си върху модернизирането на своите стратегически сили“, осъществявала се е замяна на системите, чиито „гаранционни срокове“ изтичали.

А „през ​​второто десетилетие на този век САЩ влага ресурси в разумната модернизацията на своите стратегически сили“, заяви дипломатът.

Тя уточни, че като „разумна“ Вашингтон вижда модернизацията на стратегическите нападателни оръжия, осъществявана и от Русия, и от Съединените щати.

В допълнение Гьотемюлер увери, че, в съответствие с позицията на САЩ, практиката на неупотреба на ядрени оръжия „следва да бъде продължена завинаги“. Този постулат е „в центъра на американската политика“ що се отнася до ядрени оръжия, каза помощникът на държавния секретар.

Относно перспективите за по-нататъшно движение на Русия и Съединените щати по пътя към намаляване на стратегическите настъпателни потенциали, Гьотемюлер потвърди, че администрацията на Обама е обърнала внимание на „ключовия абзац“ от октомврийската реч на президента на Русия Владимир Путин, по време на срещата на клуба „Валдай“, в който се посочва, че „ние настояваме за продължаване на преговорите за намаляване на ядрените арсенали“.

Гьотемюлер освен това отбеляза, че понякога в близкото минало на Русия изграждането на подходи към продължаване на ядреното разоръжаване е било усложнявано от междуведомствените противоречия, „може би и от бюджетни съображения“, а сега и от политически.

Възможността за намаляване на ядрените оръжия едностранно от САЩ „не се обсъжда“, тоест, не се разглежда такъв вариант, добавя заместник държавния секретар.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 20.12.2014, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: