Терористи-единаци – кошмарът на сигурността


Терористи-единаци - кошмарът на сигурността

Снимка: Темаdaily

Обсадата в Сидни още веднъж извиси призрака на нападенията от „самотни вълци“ – изключително трудни за предотвратяване от службите за сигурност и относително лесни за извършване – коментира Ким Сенгупта*

Може да излезе наяве, че похитителят Ман Харон Монис е имал връзки с терористични организации. Но всичко показва, че той, сам или с помощта на малка група съмишленици, е изградил профила си на индивидуален извършител на въоръжено действие по политически или религиозни причини, понякога свързано и с лични.

Последното нападение се вписва в модела. В Лондон имаше убийство на Фуслиер Ли Ригби от двама млади британски мюсюлмани; Бомбата на Бостънския маратон беше заложена от двама братя с чеченски произход; стрелбата в еврейския музей в Брюксел беше извършена от френски джихадист… Това са само няколко сравнително пресни и значими случаи.

Макар че броят им нараства, феноменът сам по себе си не е нов, нито пък отговорните за такива събития винаги са ислямски екстремисти. Само във Великобритания кампанията с бомби с пирони, извършена от неонациста Дейвид Копълман, покоси три жертви и рани 129 през 1999 г. Седем години по-рано полицаят от Ълстър Алън Мур уби трима католици преди да насочи оръжието срещу себе си в Белфаст.

Две от най-големите масови убийства бяха извършени от следовници на крайно десните идеи: Тимъти Маквей уби 168 души в гр. Оклахома през 1995 г., а Андерс Брейвик – 77 в Норвегия през 2011 г.

Това, което днес е различно, е вещината и честотата, с която терористичните групи призовават мюсюлманите да водят джихад срещу „неверниците“ в страните, в които те живеят. Иранецът Монис е шиит по рождение. А подбуждането към нападения е дело предимно на сунитски лидери и терористични групировки.

Твърдението, че Монис е поискал на витрината на кафенето да бъде овесено знаме на Ислямска държава /ИД/, може да изглежда странно, доколкото тази организация избива масово шиити в Ирак и Сирия, на които гледа като на вероотстъпници. Но в интернет той заяви, че той трябвало да е „Рафди“, пейоративен термин, използван за шиитите от сунити, „но вече не е“.

Роденият в САЩ сунитски духовник Ануал ал-Авлаки, наричан „Бин Ладен на интернет“, беше първият, който видя възможностите за достъп до евентуални джихадисти в техните домове. Той се справяше много успешно с мисията си, преди да бъде засечен от ЦРУ и убит при нападение на безпилотен самолет в Йемен.

ИД призова хора от подобен род да извършват обезглавявания, записвайки ужасяващата форма на убийствата и разпространявайки видеозаписите сред обществеността. И както показват арестите, не става дума за няколко души, решени да се опитат да отвлекат и обезглавят хора по улиците на западните градове.

Полицията и силите за сигурност се срещат с определени трудности при осуетяване на заплахата, тъй като им липсва преимуществото да имат информация от други хора, познаващи терористичните организации, които правят телефонни обаждания или си изпращат взаимно имейли, често в твърде широка сфера, за да могат да бъдат засечени.

Михаел Адеболайо и Майкъл Еъдбоуейл, които заклаха Фуслиер Ли Ригби, бяха засечени от МИ5 и МИ6, но не бяха възприети като сериозна опасност и не бяха подложени на постоянно наблюдение. И от службите по сигурност казват, че увеличаването на броя хора, въвлечени в мюсюлманския екстремизъм, е толкова голямо, че на практика нямат възможности да наблюдават всеки от тях. Монис е изпращал пълни с омраза писма на семействата на загинали австралийски войници.

Не е необичайно потенциалните терористи първо да попаднат в полезрението на полицията поради различни престъпления. Адеболайо е бил наркодилър, Рашид Рауф, който е планирал да взривява самолети, е бил издирван от полицията в Западен Мидленд за убийството на свой чичо в Бирмингам.

Обсадата на Мартин Плейс в Сидни завърши относително бързо и с по-малко кръвопролитие, отколкото някои очакваха, но нападенията на „самотни вълци“ ще продължават и службите за сигурност ще продължават да се борят срещу засилващия се прилив на тероризъм.

 

 

*Коментарът на Ким Сенгупта беше публикуван във в. „Индипендънт“.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 19.12.2014, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: