Укротяването на барела


Укротяването на барелаВ руския бюджет за 2015 г. намериха пари и за пенсии, и за икономика, и за изследване на Марс

„Российская газета“ публикува закона „За федералния бюджет за 2015 година и за плановия период за 2016 и 2017 година“. Държавата запазва социалните си ангажименти пред населението, осигурявайки такива важни разходи като социалната защита, образованието, здравеопазването.

Тоест – изплащането на майчинския капитал, помощите за деца, за инвалиди, остават задължителни. Както и годишната индексация на пенсиите.
Това е една от особеностите на тригодишния бюджет за 2015-2017 година. Втората е балансираността на бюджета, излизането от дълговата пирамида в сложните геополитически условия и забавянето на ръста на икономиката.
За изплащането на пенсии, субсидии и компенсации във федералния бюджет за три години са предвидени над 2,5 трилиона рубли. Разходите за социалната сфера са 35 процента от общата величина на разходите, за общодържавни разходи са планирани близо 6 процента.

При това в широкия смисъл на думата за социално развитие се дават 60 процента от всички разходи в бюджета, а за сигурността и държавния апарат близо 25 процента.
Сред федералните целеви програми, чийто общ обем за финансиране е 1,16 трилиона рубли, най-много средства ще получат програмите в сферата на транспорта (33%), космоса (9,67%), развитието на Крим и Севастопол (8,95%) и програмите с национален приоритет – Далечният изток и Байкалският регион (5,2%), ГЛОНАС (4,3 процента).

Най-динамичният ръст остава за междупланетните изследвания на космическото пространство, Луната и Марс. За три години финансирането на тази сфера ще се увеличи от 0,2 процента от държавните разходи до 1,3 процента.
Изпълнението на бюджета ще бъде напрегнато. Например за 2015 година той е бил пресметнат, изхождайки от средногодишен курс на долара на ниво 37,7 рубли.

А днес доларът вече приближава 55 рубли. Нивото на инфлация, предвидено в характеристиките на бюджета за 2015 г., е само 5,5 процента. Според уточнените оценки на Министерството на икономическото развитие през тази година инфлацията ще надвиши 9 процента. Но от гледна точка на „петролната игла“, на която се държи хазната, бюджетът се е застраховал.

Разходите са формирани в рамките на „фискалното правило“. Според него базовата цена на петрола е пресметната като средна за последните няколко години и е в рамките на 96 долара за барел през 2015-2017 година. Заради рязкото падане на прогнозните цени на петрола обаче тази цена ще бъде преразгледана.

Пред очите ни се формира тенденция за намаляване на цените на енергоносителите заради мащабното излизане на международния енергиен пазар на САЩ и нежеланието на основните участници на пазара като Саудитска Арабия да намалят добива на петрол заради страха да загубят свръхдоходите си от увеличения добив. Стигна се дотам, че вече се говори за намаляване на цената до под 40 долара за барел, докато днес тя е 70 долара.
Нефтогазовите доходи на бюджета в сравнение с 2014 г. (52,5% от общия обем доходи) през 2015 г. могат да паднат до 50,4 процента. На този фон дефицитът на бюджета ще нарасне приблизително 1,5 пъти и ще достигне над 1,5 трилиона рубли.
Министерството на финансите откри 0,5 трилиона и търси още приблизително толкова. Парите обаче се пазят в сметки в търговски банки и ако бъдат изтеглени, това означава да се обезкръвят банките, в които се пазят парите на хората.

Недостигащите доходи могат да се получат от приватизация, продажба на държавна собственост – земя, акции, предприятия, което засега обаче няма да покрие посочения дефицит. Основен източник за финансирането му ще бъдат държавни кредити и постъпления от приватизация. През 2015 г. правителството може да похарчи 500 милиарда рубли от Резервния фонд.
Още един изход са външни и вътрешни заеми. С тях обаче също е сложно заради санкциите и недоверието на населението към паричните власти.

Но ако първото едва ли може да бъде лесно преодоляно, във всеки случай така твърдят ръководителите на САЩ и Евросъюза, то второто зависи от самите власти и възможностите да се договорят с хората. Този източник за попълване на бюджета става все по-актуален. А т.нар. организирани спестявания на населението, тези, които се пазят в банките, се оценяват на приблизително 13,8 трилиона рубли.
И държавата би могла да ги заеме от хората, като издаде дългосрочни доходни ценни книжа. Още повече, че започват многомилиардни проекти за усвояването на Далечния изток, строителството на петролопровод до Китай.

И ако например на паритетни начала с Китай се пуснат акции частично в юани, това ще увеличи интереса на обикновените хора. Проектите с Южна Корея, Виетнам също биха могли „да съберат“ подобни живи инвестиции. Във всеки случай помощта за бюджета би била очевидна.
Основни важни за населението и икономиката доходи са преките постъпления от икономическата дейност, от данъците, преди всичко от износните печалби на енергоресурсите, от приватизацията. Като цяло през 2015 г. се планира доходите да се увеличат приблизително с 2 трилиона рубли от сегашните 26 до 28 трилиона или близо със 7 процента.
Пенсионните пари ще се увеличат с трилион рубли.
Колкото до другите рискове за бюджета, които не може да не се взимат предвид, и напоследък това е предмет на активно обсъждане в политическото ръководство на страната, то те преди всичко са свързани с увеличаващото се геополитическо напрежение около Русия и намаляването на темповете на икономически ръст.

Сега става все по-ясно, че Западът атакува самостоятелната позиция на страната ни, опитвайки се да я върне в коловоза на покорна суровинна база. А забавянето на икономическите реформи не позволява да напреднем по пътя на постиндустриалното развитие и глобализирането на руските пазари.
Как да минимизираме рисковете? Да не се правят резки движения на финансовия пазар, да не се увеличават шоково лихвените проценти, а да се намаляват.

Да се обяснява защо като антиинфлационна мярка се замразяват заплатите на работещите в бюджетните отрасли и да се предлагат разбираеми и атрактивни финансови инструменти за привличане на спестяванията на населението за инвестиции.
В условията на дефицитен бюджет хората трябва да са готови за риск от обезценяване на спестяванията, увеличаване на цените на вносните стоки. Къде е най-добре да се вложат пари?

В недвижимите имоти (ремонт на апартамента, купуване на имот), в образованието, в различни валути, инвестиционни фондове. А кредити трябва да се взимат внимателно и с разумни лихви.

 

 

Автор: Игор Варяш

Източник: http://www.duma.bg

Posted on 17.12.2014, in Вътрешна политика, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: