Като от филм на ужасите


Като от филм на ужаситеЗа доклада за изтезанията на ЦРУ, или как бруталностите се съизмерват с морала и хуманизма

Че ЦРУ прилага изтезания, за да изтръгне показания от задържаните, не е новина. Отдавна се знае за тези т.нар. „интензивни методи на разпит“, нееднократно международни и неправителствени организации са алармирали за техниките на работа на Централното разузнавателно управление на САЩ. От ЦРУ дори официално са заявявали, че са използвали „сурови методи на разпит“.

Докладът за техниките за разпит на ЦРУ след 11 септември 2001 г., оповестен миналата седмица от комисията по разузнаване в Сената на САЩ, обаче надминава всички очаквания – подходът към задържаните е бил още по-брутален. Документът от 500 страници, базиран на материалите от цялото разследване, които се съдържат в 6700 страници, разкрива ужасяващите методи на ЦРУ. Лишаване от сън в продължение на 180 часа плюс екстра от какви ли не извращения, поставяне в болезнени пози, държане в пълна тъмнина и постоянно оковаване в белезници, симулиране на удавяне.

През ноември 2002 г. един от задържаните пък починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ. И за това президентът Джордж Уокър Буш, който разреши тайната програма за задържане на около стотина души, за които се предполагало, че имат връзки с „Ал Кайда“, е бил „напълно информран“, както каза вицепрезидентът му Дик Чейни.

А доколко тези методи са били ефикасни във войната на САЩ срещу тероризма, част от която бе нахлуването в Афганистан и Ирак? Противно на изказванията на американски политици и на самото ЦРУ докладът категорично опровергава ефикасността на изтезанията, тъй като според него разузнаването е разполагало с тези сведения преди това.

Но трябва ли изобщо да стигаме до въпроса за ефикасността, като преди това трябва да се запитаме може ли в една демократична и правова държава да се извършват такива бруталности? Съществува ли все пак допустима граница във войната срещу тероризма и докъде стига тя? Как тези жестоки методи на разпит се съотнасят с прокламирани ценности като морал и хуманизъм?
Безспорно атаките от 11 септември промениха света, изправяйки го пред нова заплаха, пред нов световен конфликт, но този път не между държави. Светът, начело със САЩ, започна своя поход срещу глобалния терор. От спечелването на тази война обаче сме много далеч.

Ислямска държава продължава да се разраства паралелно с опитите да бъде възпряна. Помните клиповете с екзекуции на западни заложници от бойците на Ислямска държава. Дали не копират и не са отмъщение именно на жестокостите на ЦРУ? Британецът Моазем Бег, който е бил държан три години в американската военна база „Гуантанамо“, смята, че има връзка между тези екзекуции и действията на ЦРУ.

„Ислямска държава се роди в тъмницата Абу Гариб. Тя бе формирана в иракските затвори под американска окупация, които бяха прогнили от цялата тази омраза и жестокост“, казва Бег. Пред „Русия днес“ той разказва, че британските тайни служби и ЦРУ са работили в тясно сътрудничество след атентатите на 11 септември.
Именно съучастието на европейски страни в ужасните престъпления на американското разузнаване не бива да забравяме. Макар това съучастие да е документирано още преди десетилетие. През 2005 г. Съветът на Европа изиска от бившия шведски прокурор Дик Марти да изготви доклад за тайните затвори на ЦРУ в Европа. В 2 доклада от 2006 и 2007 г. той показва участието на десетки европейски държави при изграждането на мрежи за незаконно предаване на задържани на ЦРУ и при изтезания.

Тези държави са Великобритания, Германия, Белгия, Италия, Гърция, Турция, Кипър, Испания, Португалия, Финландия, Швеция, Исландия, Дания, Австрия, Чехия, Хърватска и Албания. Европейските страни, участвали в операциите на ЦРУ, са били съучастници в нарушавания на човешките права, Женевската конвенция и Конвенцията против изтезанията на ООН…
Бившият полски президент Александър Квашневски пък публично призна, че в страната му е имало секретен затвор на ЦРУ, където са били измъчвани заподозрени във връзки с терористичната организация „Ал Кайда“.
В известен смисъл прави чест на американските власти огласяванео на доклада, както и подкрепата от страна на американския президент Барак Обама, макар от част от републиканците в Сената да е имало доста възражения, а и държавният секретар Джон Кери да е поискал отлагането му заради опасностите от все по-разрастващата се Ислямска държава.

Но какво ще последва? Ще понесе ли някой политик, шеф в ЦРУ, защо не и тогавашният президент Буш съответната отговорност? Или пък признат грях е половин грях… Не, това е недопустимо за страна, която има претенциите за предводител на нациите и нравствен коректив на останалия свят, страна, специализирана в „износа“ на демокрация във всяка точка на планетата, където жестоко, според Чичо Сам, правата на човека са потъпкани…
„Тайните операции във външната политика на САЩ, несъмнено включващи убийства и мъчения, съществуват от 1945 г., много преди 11 септември 2001 г., когато просто бяха „легитимирани“. Това е върхът на айсберга, който американските политици и общество трябва да видят в целия му ужас, за да се появи някаква надежда за морална промяна…“

Такъв е коментарът по повод публикувания доклад на един американец на сайта на „Отворено общество“ – фондацията, основана от Джордж Сорос…

 

 

Автор: Кристиела Симеонова

Източник: http://duma.bg

Posted on 17.12.2014, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: