Москва ще сътрудничи с тези, на които вярва


Москва ще сътрудничи с тези, на които вярва

Владимир Путин

По-рано в интервю за индийски медии руският държавен глава заяви, че страните имат намерение съвместно да разработват и произвеждат военна техника. Чуждестранните и руските медии обърнаха сериозно внимание на визитата на Путин, като се концентрираха предимно на темата за разширяване на военното сътрудничество.

Става дума за съвместна работа по системи въоръжения и постепенно отдалечаване от сега действащия модел „доставчик — потребител”. Като пример в интервюто си Путин дава ракетата БраМос, над която работят съвместно руската компания „Машиностроене” и Организацията за отбранителни изследвания и разработки на министерството на отбраната на Индия.

Преди две години Путин пак беше в Делхи. Тогава бяха постигнати договорености за укрепване на военнотехническото сътрудничество и бяха сключени два договора за почти 3 млрд. долара.

Така че задълбочаването на взаимодействието между двете страни в тази област е по-скоро продължаване на вече утвърдила се традиция. Освен това Русия, Китай и Индия сътрудничат много тясно в рамките на БРИКС.

Коментирайки посещението на Владимир Путин в Индия, „Вашингтон пост” напомни, че двете страни имат тесни връзки още от времето на студената война, когато Москва беше главен доставчик на оръжие за Делхи.

„Путин се стреми да активизира отношенията с отдавнашните си съюзници в рамките на усилията си за възстановяване на влиянието на Москва, а Индия остава главен клиент на руския отбранително-промишлен комплекс”, пише вестникът.

Друга цел на посещението е разширяване на двустранните отношения в областта на енергетиката. Според руския държавен глава Русия разчита да изпълнява ролята на надежден доставчик на енергоресурси за азиатските пазари.

Освен това Москва е заинтересована от приток на инвестиции, в това число и от Индия. Путин посочи като един от примерите за взаимноизгодно сътрудничество проекта „Сахалин-1″, в който участва най-големият индийски инвеститор OVR — дъщерна компания на държавната нефто-газова корпорация ONGC.

Само в рамките на този проект Индия получава годишно над 1 млн. тона нефт. През май „Роснефт” и OVL подписаха меморандум за сътрудничество в разработването на арктическия шелф на Русия.

В интервюто си Путин посочва и факта, че Индия е изразила заинтересованост от сключване на споразумение за свободна търговия с Митническия съюз: „Предстои експертите от формираната работна група при Евразийската икономическа комисия да определят какви стъпки е целесъобразно да бъдат предприети, за какви групи стоки можем да отворим пазарите, а за какви това би било преждевременно.”

През миналата седмица изданието „Чешка свободна преса” публикува статия под заглавие „Русия ще сътрудничи с тези, на които вярва”. Авторът на материала Ладислав Катушка обръща вниманието на читателите върху факта, че Русия има причини да не вярва на ЕС и в тези условия тя търси нови надеждни партньори.

„Има маса страни, които не са готови да се подчинят на европейската глупост и да станат лакеи на САЩ. Тези страни мечтаят да заемат мястото на послушковците и да станат търговски партньори на Русия”, пише Катушка.

Като потенциални партньори Путин посочва Китай, Индия, Бразилия, Венецуела и други страни, които искат не само руски нефт, газ и оръжие, но и съдействие при строителството на атомни централи, язовири, инфраструктура и много други.

След враждебната позиция, която Западът зае по отношение на Русия, сега Москва спокойно може да предостави на такива страни отбранителни зенитно-ракетни комплекси.

Благодарение на това Вашингтон вече няма да може безнаказано да бомбардира всеки, който не се подчинява на неговата доктрина, смята авторът.

 

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 16.12.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: