Ирански деликатеси за новогодишната трапеза на руснаците


Ирански деликатеси за новогодишната трапеза на руснаците

© Колаж „Гласът на Русия“

„Росселхознадзор“ разреши да се започне внос на продукция на рибения и млечния отрасъл, птицевъдството и растениевъдството от Иран до края на 2014 година. По-рано Москва и Техеран бяха постигнали принципно споразумение по въпроса.

Отношенията между Русия и Иран сега са в невиждан подем. Това се отнася до всички насоки и сфери за сътрудничество, било то космосът или рибата.

За отбелязване е, че да изстрелват спътници, да подготвят космонавти или да изграждат АЕЦ могат само държавни корпорации или големи частни компании, но свързани непосредствено с държавата.

От развитието на тези контакти печелят всички – и самата държава, и народът. Последният, разбира се, косвено – например, чрез поевтиняване на тока и т.н.

В същото време, такава сфера за сътрудничество, като селското стопанство, дава възможност в съвместната работа да участват и частни фирми, и често пъти съвсем малки компании.В този случай руските и ирански бизнесмени получават бърза печалба и непосредствено на ръка.

Освен това, селските стопани и търговците ще имат възможност да завързват непосредствени контакти на равнище региони, без участието на столиците – главното е да имат разрешително от властите, точно това, което стана наскоро.

„Росселхознадзор“ строго контролира цялата селскостопанска продукция, внасяна в страната. На внимателен ветеринарен и фитосанитарен контрол се подлага едва ли не всеки грам селскостопанска продукция: няма ли микроби, бактерии, различни подправки, опасни за здравето на руснаците.

Както е известно, неотдавна „Росселхознадзор“ пусна „зелена светлина“ за внос в Русия на иранска риба, скариди, черен хайвер, млечна продукция, в това число кашкавали, пилешко, яйца, плодове и зеленчуци.

Тази седмица в Иран ще дойде руска делегация за обсъждане на окончателния списък предприятия, които могат да бъдат акредитирани за внос на руския пазар, а също документално ще оформи механизма на доставките, целящ да гарантира пълна безопасност на транспортирането на продукцията.

В резултат се очаква подписване на съответния документ, потвърждаващ отношенията между страните.

На 10 декември 18 ирански компании вече получиха разрешителни за износ на рибена продукция за Русия.

И за новогодишните празници руснаците ще получат качествени храни от Иран.

 

 

Автор: Владимир Сажин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.12.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: