Китай променя стратегическия баланс


Китай променя стратегическия балансЕдна неделна сутрин през миналия декември, китайският военен министър призова военните аташета от няколко посолства в своя огромен щаб в Пекин.

За изненада на чужденците, китайския военен министър съобщи, че една от техните ядрени подводници скоро ще премине през протока Малака, намиращ се между Малайзия и Индонезия, през който минава огромна част от световната търговия.

Два дни по-късно, китайска нападателна подводница – от типа на така наречените ловци-убийци, конструирани да издирват и унищожават вражески кораби и подводници – премина над водата през протока и изчезна. Тя отново излезе над водата край Шри Ланка и след това в Персийския залив, след което се върна в протока през февруари – първото документирано пътуване на китайска подводница в Индийския океан.

Съобщението беше ясно: Китай изпълни своето 40 годишно желание да се присъедини към елитния клуб на страните с ядрени подводници. Военния министър отново призова военните аташета за да разкрие ново разполагане на китайска подводница в Индийския океан през септември – този път да съобщи за дизелова подводница, която след това акостира в Шри Ланка.

Увеличаващият се военен потенциал на Китай, както и подводното и присъствие представляват огромно военно предизвикателство за региона. Развиващия се подводен флот на Китай не само засилва ядрения и арсенал, но и дава възможност на страната да предявява териториални претенции и да осуетява американските намеси.

Тази година се очаква Китай да преодолее още един основен крайъгълен камък, като изпрати нов тип подводница в морето – “бумър” (boomer): подводница въоръжена с балистични ракети. Съобщението за това идва от американския Офис за морско разузнаване (ONI).

Китай даже не крие своите “бумъри”. Туристите могат спокойно да видят три от тях в база, намираща се срещу курорт в китайската провинция Хайнан. Наемателите на водни ски и джетове в курорта се съпровождат от водачи, които да са сигурни, че туристите няма да се приближат прекалено много до базата.

Ракетите на тези подводници могат да достигнат Хаваи и Аляска, ако бъдат изстреляни от Източна Азия, и могат да достигнат континенталната част на САЩ, ако бъдат изстреляни от Средния Тихи океан.

“Това е коз, който прави нашата родина горда, а нашите противници ужасени”, заявява китайския началник на флот, адмирал Ву Шенг Ли. “Това е стратегическа сила, която символизира статуса на голяма мощ и поддържа националната сигурност.”

За морските командири от други страни, нонстоп пътуването на китайската ядрена подводница през Индийския Океан беше особено стресиращо, доказвайки, че може да достигне до американското тихоокеанско военно командване в Хаваи.

“Те бяха много ясни в своето съобщение”, заявява адмирал Робърт Томас, бивш подводничар и в момента командир на американския Седми Флот. “Те ясно заявиха: Ние сме професионален флот. Ние сме професионална подводна сила. И ние сме глобални. Ние вече не сме само крайбрежна подводна сила.”

В последните години, общественото внимание се фокусира върху увеличаващия се военен арсенал на Китай, включително първия самолетоносач и стелт изтребител. Но подводниците са много по-стратегически оръжия: само една от тях може да покаже военната сила на Китай далеч от дома и да разубеждава чужди страни само чрез своето присъствие.

Китайските ядрени нападателни подводници са част от това, което Вашингтон вижда като като стратегия да се попречи на САЩ да се намеси в конфликт с Тайван, или Япония и Филипините – последните две държави са американски съюзници, които са в териториални спорове с Пекин.

И дори малък брой китайски “бумъри” принуждават САЩ да изготвят план за теоретична китайска ракетна атака от морето. Китайските “бумъри”, отреждат равно място на Китай, заедно с Русия и САЩ, като единствените страни в целия свят, които могат да извършат ядрени атаки по земя, въздух и от морето.

“Мисля, че те наблюдаваха американската подводна сила и нейната способност да действа по целия свят в продължение на много, много години – и видяха нейната способност да оказва влияние в различни места по планетата”, заявява адмирал Томас, “И те решиха да последват този модел.”

Разполагането на китайски ядрени подводници, според експерти, може да стане съвсем открита подводна напревара в Азия, която ще повтори играта на котка и мишка между подводниците на САЩ и СССР по време на Студената война – история популяризирана от романа на Том Кланси “Ловът на Червения Октомври”.

Тогава, всяка страна изпращаше “бумъри”, които да обикалят в моретата, готови да изстрелят своите ракети по противника. Всяка страна изпращаше ядрени “ловци-убийци” за да следи противниковите “бумъри” и да могат да ги унищожат в случай на нужда.

Колапсът на СССР приключи тази надпревара. Но днес, Китай увеличава своята подводна мощ, докато САЩ и техните съюзници увеличават своите подводници и сили за борба с подводници в Азия, за да се противопоставят на китайските.

Нито Китай, нито САЩ искат нова Студена война. Техните икономики са твърде взаимносвързани и днешния Китай, насочен към пазарите, не търси глобална революция или военно съперничество със САЩ.

Китайските власти заявяват, че техните подводници не са заплаха за други страни и са част от програма за защита на територията на Китай и разширяване на глобалните интереси. Представители на китайското военно министерство са заявили на чуждестранните аташета, че подводниците влизащи в Индийския Океан ще подпомагат патрулите насочени срещу пиратите край бреговете на Сомалия.

Запитано за тези срещи, китайското военно министерство заявява, че дейностите на флота в Индийския и Тихия океан се провеждат “съвместно с международното право и поддържаме добра комуникация със съответните страни.”

Подводниците помагат на Пекин да изпълнява международните си задължения без да променя военната си доктрина, заявява говорителят на флота капитан Лианг Янг. “Ако един войник в началото има пистолет и после му се предостави автомат, вие увеличавате неговата огнева мощ, но неговите отговорности не се променят.” Той отказа да коментира патрулите на “бумърите”.

САЩ вече изпратиха в района част от своите подводници, в така нареченото “ребалансиране” – стратегия с фокус върху повече военни и дипломатически ресурси в Азия. 60% от американските подводни сили са в Тихия океан, както и половината от надземния флот. Американския флот планира да изпрати четвърта нападателна ядрена подводница в Гуам през следващата година.

От миналия декември, САЩ са изпратили в Окинава, Япония, още шест самолета P-8 за борба с подводници. САЩ също така възстановиха системата от подводни микрофони, поставена за следене на съветските подводници и вече тестват нови технологии като подводни безпилотни апарати, за да издирват и следят китайските подводници.

Няколко съседни държави, включително Австралия, са заявили, че планират да разширят или подобрят своите подводни и противоподводни сили. Виетнам, който се намира в териториален спор с Китай, е получил тази година най-малко две от поръчаните шест руски подводници.

Командващият флота на Австралия, вицеадмирал Тим Барет, заяви пред парламента, че 12-те подводници, които страната планира да закупи, за да подмени настоящия флот от шест броя, трябва да могат да действат далеч в морето, особено в Южнокитайско море.
“Има други нации в региона, които също строят подводен флот”, заяви той. “Ние трябва да можем да се противопоставим, в случай на нужда”.

Адмирал Филип Сойер, командващ US подводния флот в Тихия Океан заяви, че сега в региона действат много повече подводници, отколкото през Студената война. “Една от най-големите ми грижи е безопасността на подводниците”, заяви той на борда на USS Houston, нападателна ядрена подводница, базирана в Хаваи. “Колкото повече подводници се намират в едно водно тяло, толкова по-голям е рискът те да се сблъскат.”

Китай вече има един от най-големите в света флотове от нападателни подводници, пет ядрени и поне 50 дизелови. Имат и четири “бумъра”, се казва в доклад на американския Офис за морско разузнаване.

Желанието на Пекин да има ядрени подводници датира още от 60-те години. Мао Дзъдун веднъж е казал: “Ще построим ядрена подводница, дори това да ни отнеме 10 хиляди години!”

Китай използва дизелови подводници от 50-те, но те са лесни за откриване, понеже трябва да изплават на всеки няколко часа. Ядрените подводници са по-бързи и могат да останат потопени с месеци. Китай пусна на вода своята първа ядрена подводница на рожденния ден на Мао през 1970г и тества първата ракета с подводно изстрелване през 1988г, въпреки, че първия китайски “бумър” никога не е патрулирал с ядрени ракети, съобщават американски флотски офицери.

Адмирал Лу Хюакин, основател на модерния китайски флот, подчертава ролята на нападателните ядрени подводници в своята стратегия през 80-те. Той видял Китай като ограничена от американските сили по “Първата островна линия”, от южна Япония до Филипините и по “Втората островна линия”, от северна Япония, през Гуам до Индонезия. Той настоява, Китай да установи морско доминиране в първата верига до 2010г, във втората до 2020г. и да се превърне в световна морска сила до 2050г.

Китай официално показа своите ядрени подводни сили през октомври 2013г, в безпрецедентен ден на отворените врати за местните медии в една от базите на ядрените подводници. Китайските сили не са дори близо до американските, които разполагат с 14 “бумъра” и 55 ядрени нападателни подводници.

Основната грижа на САЩ в момента е да поддържа своето присъствие в Азия, на фона на плановете за бюджетни съкращения във флота, които ще намалят нападателните подводници до 41 броя до 2028г.

Пекин едва ли ще се опита да настигне американските подводни сили, базирайки се на това какво се случи с финансите на СССР по време на Студената Война. “Не сме толкова глупави”, заяви генерал Съ Гуангю, бивш вицепрезидент на китайския военен институт по отбрана.

“Но ние се нуждаем от достатъчно ядрени подводници, за да бъдем надеждна сила – да имаме лостове за влияние. Те трябва да излизат в Тихия Океан и останалия свят”.

Китайските “ловци убийци” представляват непосредствена опасност за САЩ и техните съюзици. Адмирал Сойер ги следи от над десетилетие, първо като командир на американски подводници в Япония и Гуам и сега от своята щаб квартира в Пърл Харбър.

През последните няколко години, китайските подводници нарушават “Първата островна линия” и редовно влизат във Филипинско море на едногодишни патрули, заявява Сойер. Преминаването на “Втората островна линия” е следващата логична стъпка, добавя той.  Те не просто строят още подводници, но те всъщност работят върху подобряване на тяхната работа и действието им в далечни морета.
Адмирал Сойер отказва да заяви дали Китай е изпращал подводница чак до Хаваи, но казва, че миналогодишната експедиция през Индийския Океан е доказала, че китайците “имат възможностите” да го направят.

Това беше клас “Шанг”, пуснат на вода през 2002г, който може да носи торпеда и крилати ракети. В мирно време, Китай вероятно ще използва тези “ловци-убийци” за да защитава морските трасета, да следи чуждестранните кораби и да събира разузнавателни данни, заявяват флотски офицери. Но в случай на конфликт, те вероятно ще се опитат да преминат през “първата островна линия”, да заплашат приближаващите кораби и да прекъснат линиите за доставки.

Въпреки това, двете скорошни подводни пътувания показаха слабо място в китайската стратегия. Подводниците трябва да използват тесни проливи, за да стигнат до Тихия или Индийския океан. Тези точки – сред които проливите Малака, Сунда, Ломбок, Лузон и Мияко – могат да бъдат лесно наблюдавани и блокирани.
Още повече, че противоподводните възможности на Китай остават сравнително слаби. Американските подводници могат да следят китайските дори край бреговете на Китай, където американските кораби и самолети са застрашени от китайските самолети и ракети.
Адмирал Сойер отказва да заяви, дали САЩ са следили подводницата “Шанг” или колко близо до Китай достигат американските подводници. Той казва само “Аз съм удовлеторен от възможностите на нашите подводници да изпълняват каквото им е заповядано”.

Подводницата USS Houston наскоро се завърна в базата си след седем месечен патрул в Западния Пасифик. Нейният капитан, командир Дърси Дейвис отказа да заяви къде точно е била подводницата, но каза “Мога само да кажа, че ние останахме незабелязани. Ние имаме възможността да преминем през вратата, през което никой друг не може. Това не е тривиално.”

Китайските “бумъри”, въоръжени с ракети представляват доста по-голямо предизвикателство.

Гостите на морския курорт Лан Саня в Хайнан могат лесно да видят черните корпуси на това, което според флотските експерти са трите нови китайски “бумъра”, познати като клас “Жин” и една нападателна подводница клас “Шанг”. Когато пиколото дръпна завесите на хотелската стая, той с гордост показа корабите оттатък залива. “По-добре да не отиваме натам”, се пошегува служителят отговарящ за водните ски. “Може да стрелят по нас.”

Китай не казва кога ще започне патрулите на “бумърите”, но западните флотски офицери предполагат, че подводниците от клас “Жин” и техните ракети JL-2 ще са готови да влязат в строя до края на годината.

Адмирал Джонатън Грийнърт, бивш подводничар, сега началник на флотските операции заявява, че САЩ чака да види как Китай ще използва своите нови “бумъри”. “Дали ще патрулират рядко? Или ще патрулират често? Дали ще се опитат да бъдат напълно незабележими?, заявява той.

Съветските “бумъри” се отправяли надалеч в Тихия и Атлантическия океан през 70-те, защото техните ракети не можели да достигнат САЩ от съветски териториални води. С увеличаване на далекобойноста на ракетите, съветските подводници се оттеглили в т.нар. бастиони, като Охотско море. САЩ изпращаха “ловци-убийци” около тези бастиони.

Подобни действия са възможни и ако Китай  реши да изпрати своите “бумъри” в Тихия океан. Техните ракети JL-2 могат да прелетят 7400км – достатъчно за да ударят Западния бряг на САЩ от Източна Азия. За да ударят други цели в САЩ, китайските подводници трябва да бъдат разположени в Пасифика.

Но китайските “бумъри” вероятно няма да преминат незабелязани през много от проливите, казват американски и китайски експерти. “Клас “Жин” е прекалено шумен. Вероятно е на нивото на съветските подводници от 70-те и 80-те”, заявява Ву Рикян, бивш ракетен специалист, който е изучавал ядрена стратегия в Пекинския университет Ренмин. “Докато си шумен, няма дори да преминеш през проливите”

В началото на Студената война, САЩ построи мрежа от микрофони по морското дъно, за да следи подводния и надводния трафик в Тихия и Атлантическия океан. В последните години, САЩ възстанови част от тази мрежа, наречена Звуково разузнавателна мрежа (Sound Surveillance System- SOSUS). САЩ също така добавя мобилни мрежи от сензори – част от които върху подводни дронове (безпилотни апарати) – и събират разузнавателна информация от азиатските страни.

Междувременно, Китай се опитва копира Sosus, заявяват няколко флотски експерти. Научен журнал, финансиран от правителството разкрива, че Китай строи в Южнокитайско море акустична мрежа, свързана с оптични влакна.

В краткосрочен план, професор Ву заявява, че Китай вероятно ще държи своите “бумъри” близо до своите брегове, вероятно в Южнокитайско море, което е най-дълбото и най-далеч от американските бази. Това, според някой морски офицери, би обяснило, защо държи своите подводници клас “Жин” в Хайнан и защо предявява териториални претенции в региона и възпрепятства американското разузнаване там.

Миналия ноември, Китай обяви “противовъздушна зона за идентифициране” над Източнокитайско море и предупреди, че ще предприеме мерки срещу всеки самолет, който влезе без да се идентифицира предварително. Много американски експерти очакват Китай да направи същото и над Южнокитайско море, въпреки, че китайските власти са заявили, че засега нямат такива намерения.

През август, от Пентагонът съобщиха, че китайски изтребител е прелетял опасно близо до американски разузнавателен самолет край Хайнан. Китайското военно министерство на свой ред съобщи, че китайския пилот е летял, спазвайки всички мерки за безопасност и призова САЩ да прекрати подобни разузнавателни полети.

Проблемът с разполагането на “бумърите” в Южнокитайско море е, че Китай се притеснява, че ако ракетите се изстрелят оттам, те ще бъдат прихванати от американската противоракетна отбрана.

Професор Ву, който взе участие в ядрените преговори със САЩ предвижда, че в следващите две десетилетия Китай ще създаде по-тихи “бумъри”, които ще патрулират в открито море, дори когато САЩ иска да създаде глобална противоракетна система.

 

 

Източник: https://desinfowar.wordpress.com/

Posted on 14.12.2014, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: