Русия не е обявила война на никого


Русия не е обявила война на никогоСанкциите срещу Москва вредят и на Русия, и на Запада, заяви руският премиер Дмитрий Медведев

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви в интервю за пет от основните руски телевизионни канала, че Москва не е инициаторът на сложните отношения между Русия и Запада, предаде ТАСС.

„Ние не сме обиждали и не сме обявявали война“. С нас се опитват да се карат, да ни налагат санкции. Не искат да ни чуят, не искат услугите ни. Това не е наш избор. Някои от нашите партньори се боят да достигнат до своите добродетели“ подчерта Медведев.
Особено място в своето обръщение русият премиер отдели на ситуацията около западните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза, вредят както на руската икономика, така и на западните икономики, съобщи Ройтерс.

„Санкциите вредят на икономиките и компаниите на страните, наложили санкциите, толкова колкото вредят и на нашите компании и икономика“, посочи Медведев.

„Руската икономика е загубила от санкциите няколко десетки милиарда долара, европейската – 40 милиарда тази година и 50 милиарда в бъдеще, допълни още Медведев, цитиран от ТАСС.

„Западните санкции, наложени на Русия, се простират от замразяване на активи до забрана за достъп до чуждестранен капитал от руски компании. В отговор Москва замрази вноса на някои видове храни от ЕС“.

Медведев подчерта, че финансовите пазари на Азия не са затворени за Русия и че те са готови да работят с руските компании и банки. Според него те могат да станат алтернатива на западните пазари, които са затворени заради санкциите.

„Нашите компании не могат да вземат заеми в Европа или Америка. По отношение на Азия, не е лошо там: ние работим с нашите партньори, те като цяло са готови да работят с нашите банки“, поясни премиерът на Русия. Според него цената на петрола и санкциите срещу Русия се отразяват на курса на рублата. П

о думите му руската централна банка и правителството трябва да следят за спекулации на валутния пазар и да вземат мерки. Според него спекулациите също се отразяват на рублата.

Руският премиер заяви, че спестяванията му са в рубли и той „е в една лодка“ с населението. Медведев е на мнение, че рублата е недооценена и ще има преоценка, но засега не може да се каже кога.

В дългосрочен план същественото отслабване на курса на рублата не е изгодно за руската икономика, отбеляза руският премиер. Той обаче заяви, че очаква тази година да бъде отчетен растеж на брутния вътрешен продукт, инфлацията да надхвърли 9 процента.

Медведев посочи още, че не изключва възможност за корекция на бюджет 2015 година, но засега това не се прави, информира ТАСС. По думите му, ако се променят съществено икономическите условия, ще се стигне до преразглеждане на бюджета и на заложените параметри.

Той посочи още, цитиран от Ройтерс, че на Русия не й трябва доста дълго време, за да ограничи зависимостта на приходите си от енергийния износ.

Медведев посочи също, че след няколко години Русия напълно ще покрива потребностите си от хранителни стоки със собствено производство и няма да са й необходими чуждестранни продукти, допълни ТАСС.
Дмитрий Медведев определи своите отношения с президента на САЩ Барак Обама като добри, но добави, че има проблем с неадекватността и непредсказуемостта на американската политика, предаде Ройтерс.

„Какво правят американците? Те налагат санкции на нашата страна, те се опитват да създадат неприятелски фронт срещу Русия. Това са неприятелски действия, това е съвършено очевидно“, посочи премиерът.

„Затова сега топката е в тяхното поле. Веднага, щом те поискат да се върнат на пътя на нормалните отношения, да изберат друг път, ние сме абсолютно готови за това, подчерта Медведев. Той отбеляза, че за Русия съвсем не е важно кой оглавява администрацията на президента.

„Въпросът не е в нашите лични отношения. Те и сега са нормални. Въпросът е в адекватността и предсказуемостта на партньорите, подчерта Медведев.
По време на телевизионно интервю той коментира и действията на България във връзка със строежа на газопровода „Южен поток“.

„България действаше като нормален член на ЕС, който се намира под натиск както от страна на Брюксел, така и от страна на американците. Като цяло Брюксел ни заяви, че не се нуждае от такъв проект“, посочи Медведев.

 

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 12.12.2014, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: